Guvernatorul BNR spune că aprecierea monedei naționale din ultimele zile se datorează vânzătorilor de valută, nu situației politice.

„Cred că în primul rând trebuie înțeles că piața valutară are mulți determinanți și faptul că ne-am obișnuit ca un eveniment politic sau altul să aibă impact imediat asupra pieței valutare nu este o percepție eronată, pentru că evenimentele politice categoric că influențează piața, dar evenimentele politice nu sunt singurele”, a spus guvernatorul Mugur Isărescu, vineri, într-un briefing de presă.

El a explicat că, în ultimele zile, pe fondul unei relative lipse de lichiditate, a apărut un vânzător mai important de valută. „Pot să vă garantez că de data asta nu am fost noi, Banca Națională, a fost un client. Pot să bănuiesc, dar ce spun în continuare este pură speculație, că s-o fi gândit și el «pică Guvernul, se depreciază cursul, hai să vând acum o sumă mai mare ca să câștig», oricine vrea să câștige mai mult, dar nu s-a întâmplat. A vândut mai mult și s-a apreciat cursul”, a spus Mugur Isărescu, potrivit Agerpres.

Guvernatorul BNR a spus că piața leului nu este una „foarte adâncă”, astfel că vânzări de doar 100 sau 200 de milioane de euro pot mișca cursul.

„Concluzie. Nu numai situația politică are impact pe piața valutară. Și doi, bănuiesc că și cei de pe piața valutară, investitorii erau obișnuiți cu...cam asta am citit în presă astăzi «ne-am vaccinat la situația politică», suntem obișnuiți la asemenea știri”, a mai spus Isărescu.

BNR a afișat, joi, un curs de 4,7651 lei pentru un euro, în scădere cu 1,17 bani (-0,24%), în comparație cu cotația anterioară.