Guvernatorul BNR susține că recenta depreciere a leului nu trebuie să provoace panică pentru că sunt resurse în piață, iar investitorii nu-și doresc tensiuni mari în România.

„Corecția deficitului extern trebuie făcută prin corecția deficitului public. Creșterea cursului nu face decât să crească povara finanțării deficitului”, a spus guvernatorul băncii centrale, Mugur Isărescu, la o conferință a analiștilor financiar-bancari.

„80% din deficitul extern vine din deficitul fiscal și atunci să terminăm cu discuțiile despre curs. Într-adevăr, acum avem o problemă cu deficitul. După ce rezolvăm această problemă putem apoi discuta despre pensii”, a detaliat guvernatorul.

Cursul leului a atins minime istorice în raport cu euro în ultimele zile și în contextul în care guvernul PNL a anunțat că va rectifica bugetul, crescând deficitul la peste 4% din produsul intern brut, mult peste obiectivul inițial de 2,74% din PIB.

Isărescu a punctat că BNR va lucra „cu orice guvern pe care îl dă țara”, sugerând astfel că va proteja cursul leului până când guvernanții vor lua măsuri de corecție a deficitelor. 

„Trebuie să înțelegem că trecem printr-un moment mai greu, dar care e administrabil. nu cred că piețele își doresc tensiuni mari în România”, a adăugat Isărescu.

Șeful BNR a spus că abordarea Guvernului de a plăti arieratele este cea corectă și că Ministerul de Finanțe nu ar trebui să vândă din buffer-ul de valută pe care îl are pentru că pe piața locală este suficientă lichiditate pentru a acoperi nevoile de finanțare a deficitului.