Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat luni, în cadrul unei dezbateri asupra rolului educației în incluziunea și reziliența financiară în România, că majoritatea adulților din țara noastră "au cunoștințe insuficiente în domeniul financiar".

"Cercetările efectuate pe plan național, pe baza unor metodologii bine stabilite, dar și a unor eșantioane care să asigure reprezentativitatea corespunzătoare nu arată bine: majoritatea cetățenilor adulți din România au cunoștințe insuficiente în domeniul financiar", a spus Isărescu.

Guvernatorul BNR a mai punctat că, pentru o funcționare cât mai eficientă a mecanismelor economice, fiecare persoană ar trebui să dețină informații economico-financiare minime, care să îi permită să își gestioneze banii și riscurile asociate în mod responsabil, să cunoască modul de funcționare a economiei în general și a economiei naționale în special.

De asemenea, el a adăugat că "înțelegerea unor concepte economice importante pentru fiecare cetățean activ - precum mecanismul inflației, sau procesul de formare a dobânzilor - sunt o țintă intrinsecă a educației financiare din punctul nostru de vedere".

"Educația financiară devine pentru o bancă centrală un element complementar al politicilor de reglementare și supraveghere și chiar al stabilității financiare. Așadar suntem direct interesați de creșterea nivelului de cunoștințe în rândul publicului adult și de folosirea oricărui instrument ce poate dezvolta atitudini și comportamente sănătoase din punct de vedere economic în rândul populației și în special al tinerei generații", a continuat acesta.