Guvernatorul BNR nu este îngrijorat de recenta scădere a leului față de euro.

Moneda națională nu s-a depreciat în ultimele luni și este mai rău decât o exagerare să spunem că leul se află pe fundul prăpastiei, a declarat joi Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României.

„Tărăboiul acesta care este efectiv exagerat, l-am văzut și într-un jurnal de astăzi, cu deprecierea cursului. Leul nu s-a depreciat în ultimele luni. S-a apreciat în vară de pe la 4,76 la 4,72 (de lei pentru un euro - n.r.) și apoi s-a dus spre 4,75. Deci e mai rău decât o exagerare să spunem «leul e în fundul prăpastiei» sau așa mai departe”, a spus guvernatorul, într-o conferință de presă.

El a adăugat că, pe plan internațional, se manifestă o apreciere a dolarului și o depreciere a monedei euro, în contextul „unui război comercial în toată regula cu componente de război valutar”, ceea ce constituie o preocupare pentru BNR, care însă nu poate influența piața mondială a valutelor.

În regiune însă, leul s-a depreciat mai puțin decât alte monede, a precizat Isărescu. „Dacă luăm bază 2018 leul s-a depreciat față de euro cam cu 3%, iar forintul cu 8% și zlotul cu vreo 4-5%”, a spus șeful băncii centrale.

Isărescu a mai spus că nu ne putem permite „să mai mai continuăm cu marota asta că la orice mișcare a cursului de un ban în sus, în jos, a venit sfârșitul lumii. Cred că trebuie să lăsăm cursul și piața să funcționeze. Conform guvernatorului, leul „s-a plimbat” în această vară într-o marjă mai mică de 1%.

Nu este pentru prima dată când șeful BNR atrage atenția că micile variații ale cursului nu sunt îngrijorătoare, el atrăgând atenția că sunt alți indicatori care trebuie urmăriți la nivel de politici naționale - deficitul de cont curent, deficitul balanței comerciale, datoria publică - și care influențează cursul monedei naționale.

În plus, guvernatorul a insistat din nou asupra modului în care sunt cheltuiți banii publici. „Cheltuielile cu pensiile și salariile își lasă un spațiu fiscal foarte mic. Iar dezechilibrul dintre investiții și consum îl vedeți în stradă: vedeți mașini multe și drumuri puține, ca să spun așa...”, a punctat Isărescu.

BNR a menținut joi dobânda de politică monetară la nivelul de 2,5% - o decizie care, potrivit lui Isărescu, echivalează cu o întărire a politicii monetare, în vreme ce alte bănci centrale au relaxat politica monetară.

Cele mai recente evaluări ale băncii centrale relevă că rata inflației rămâne deasupra intervalului țintit de BNR. Rata anuală a inflației a urcat în luna iulie la 4,1 la sută, de la 3,8 la sută în luna iunie, iar în luna august a scăzut la 3,9 la sută, în contextul în care BNR urmărește ca aceasta să se mențină în intervalul 1,5-3,5%.