Obiectivul imediat al BNR rămâne asigurarea lichidității necesare finanțării cheltuielilor statului și economiei în condiții de stabilitate relativă a cursului de schimb și de reducere graduală și sustenabilă a dobânzilor, susține Mugur Isărescu.

Banca Națională a României a furnizat importante volume de lichidități în luna aprilie și prima jumătate a lunii mai, în contextul unei lipse de bani de pe piață.

„​După depășirea, la finele lunii martie 2020, a vârfului tensiunilor generate de criza COVID-19 pe piața financiară internă, obiectivul imediat al BNR a fost păstrarea stabilității recâștigate și asigurarea lichidității necesare finanțării în bune condiții a sectorului public, firmelor și populației”, a declarat guvernatorul băncii centrale, Mugur Isărescu, într-o declarație de presă.

În acest scop, BNR și-a sporit considerabil injecțiile de lichiditate, iar banii au fost folosiți de bănci inclusiv pentru achiziția de titluri de stat emise de Ministerul Finanțelor pentru finanțarea deficitului bugetar și a datoriei publice.

Guvernatorul notează că, pe fundalul infuziilor de lichiditate derulate prin instrumentele BNR, cursul de schimb leu/euro și-a atenuat fluctuațiile, oscilând într-un interval restrâns (de 0,4 la sută), cu implicații favorabile asupra serviciului datoriei în valută și a costului importurilor, precum și asupra așteptărilor privind evoluțiile macroeconomice.

„Pentru perioada următoare, obiectivul imediat al Băncii Naționale a României rămâne asigurarea lichidității necesare finanțării cheltuielilor statului și economiei reale în condiții de stabilitate relativă a cursului de schimb a leului și de reducere graduală și sustenabilă a ratelor de dobândă. Vom urmări evoluția situației sanitare și a măsurilor întreprinse de autorități în scopul adoptării deciziilor adecvate”, a mai spus guvernatorul BNR.