Guvernatorul Băncii Naționale a României spune că situația finanțelor publice nu este una fericită, dar nici nu sunt încă motive de panică.

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu spune că nu se va ajunge în niciun caz la un deficit bugetar de 6% din PIB în 2021, așa cum arată prognozele Comisiei Europene, dar că, în primă fază, trebuie liniștiți cei care cer o reducere a impozitării în perioada următoare, după care trebuie luate măsuri astfel încât să nu fie bruscată economia, scrie Profit.ro.

România a închis ultimii ani cu deficitul bugetar la limita maximă admisă de Uniunea Europeană, de 3% din produsul intern brut, iar Executivul UE avertizează că deficitul riscă să depășească acest nivel încă din acest an, pe fondul majorărilor de salarii din sectorul public și de pensii promovate de guvernarea PSD-ALDE.

„Avem o problemă fiscală. Majorările salariale au fost justificate, dar nu toate, nu peste tot și nu în maniera în care s-au făcut. Acum n-ai ce să mai faci, s-au dat banii. Ceva lecții trebuie să tragem ca să nu repetăm 2008-2009, dacă suntem cu capul pe umeri”, a spus Isărescu vineri, într-o conferință de presă.

El spune că prognoza Comisiei Europene a fost făcută pe datele actuale și cu ipoteza că nu se va schimba nimic, dar că guvernele vor lua măsuri pentru ca derapajul să nu fie atât de serios.

„Nu va ajunge la 6% în mod sigur, dar asta nu înseamnă că nu va depăși 3%, dar nu comentez aici, că nu sunt eu ministru de Finanțe”, explică guvernatorul.

Însă este nevoie de măsuri de corecție, punctează el. „Hai să-i liniștim pe ăștia care mai vor reducerea impozitelor. Mai sunt. Și e an electoral. După care hai să încercăm să facem ajustări fără să bruscăm economia”.

Guvernatorul se declară optimist și spune că „situația este ușor albastră, dar controlabilă”.

„Nu trebuie să ne repezim cu măsuri care să creeze șocuri în economie și nici să descurajăm creșterea economică, că atunci chiar întărim caracterul pro-ciclic al economiei. Dar este adevărat că de multe ori n-ai ce să faci, n-ai ieșire. Pentru că ai fost pro-ciclic timp de 3 ani de zile”, a subliniat Isărescu.