Matteo Salvini, ministrul italian al transporturilor, a declarat marți că Italia și aliații ei din UE sunt în măsură să blocheze reglementarea Euro 7, care scade limitele permise pentru emisiile poluante ale vehiculelor, începând din 2025.

Proiectul de reglementare va fi dezbătut anul acesta de statele membre și europarlamentari, urmând ca normele să li se aplice din iulie 2025 automobilelor și furgonetelor, iar din 2027 și autobuzelor și camioanelor, scrie Reuters.

Salvini, liderul partidului Liga din coaliția de guvernare de dreapta a Italiei, a declarat că Euro 7 e "clar greșită" și nici măcar nu ajută din perspectiva protecției mediului.

"Italia împreună cu Franța, Cehia, România, Portugalia, Slovacia, Bulgaria, Polonia și Ungaria sunt suficiente pentru a bloca acest salt în întuneric", a declarat el la o conferință din Verona a vânzătorilor de vehicule.

"Suntem acum o minoritate care blochează, vrem să devenim o majoritate", a precizat el.

Producătorii europeni de vehicule se luptă de o vreme cu propunerea Euro 7, susținând că e prea costisitoare, pripită și inutilă. Comisia Europeană a declarat că normele sunt necesare pentru reducerea emisiilor nocive și pentru a se împiedica repetarea scandalului Dieselgate.

Sursa: RADOR