Valoarea totală a creditelor cu garanții ipotecare depășea la sfârșitul anului trecut 77 de miliarde de lei, potrivit datelor comunicate de banca centrală.

Aproape jumătate de milion de persoane fizice aveau la sfârșitul lui 2015 credite garantate cu imobile, iar soldul total al acestor credite era de 77,27 miliarde de lei, potrivit evidențelor Centralei Riscului de Credit.

Situația cuprinde debitorii persoane fizice, raportați de instituțiile de credit și instituțiile financiare nebancare înscrise în Registrul special de la Banca Națională a României, și se referă la expunerea față de un debitor egală cu sau mai mare de 20.000 lei.

Din cei împrumutați, 174.000 de persoane au contractat credite ipotecare, 155.000 au contractat alte credite pentru investiții imobiliare, iar peste 163.000 au contractat credite de consum cu garanții ipotecare. Unele persoane au contractat credite din mai multe categorii, menționează BNR.

Separat, sunt raportați aproape 6.900 de debitori ale căror credite imobiliare au fost cesionate în perioada 2012-2015, soldul acestor credite cesionate fiind de 2,19 miliarde lei.

Cei mai mulți debitori au contractat credite imobiliare în valută (aproape 317 mii, iar soldul acestor credite este de 53,89 miliarde de lei). „Debitorii cu credite în franci elvețieni reprezintă 10 la sută din numărul debitorilor cu credite în valută, soldul acestor împrumuturi fiind de 7,32 miliarde de lei”, se arată într-o notă a băncii centrale.

Majoritatea semnificativă a debitorilor au contractat credite cu valori sub 150.000 euro, în timp ce persoanele care au contractat credite de peste 150.000 euro au în prezent o disciplină la plată semnificativ mai redusă decât cei care s-au îndatorat pentru sume mai mici (rata creditelor neperformante în primul caz este de 27,74 la sută față de 4,16 la sută în cel de-al doilea caz).

Rata creditelor neperformante aferentă creditelor ipotecare este de 2,64 la sută, în timp ce rata creditelor neperformante corespunzătoare tuturor creditelor cu garanție imobiliară acordate populației este de 6,69 la sută. Cele mai mari probleme în onorarea serviciului datoriei îl au persoanele care au contractat credite de consum garantate cu un imobil (rata creditelor neperformante fiind în acest caz de 12,43 la sută), spune BNR.

Numărul debitorilor care au contractat credite acordate prin programul guvernamental Prima Casă” reprezintă aproape 160 de mii, peste 90 la sută din totalul debitorilor cu credite ipotecare`.

Cei mai mulți debitori cu credite imobiliare au garantat cu o clădire rezidențială (96 la sută din totalul debitorilor cu credite imobiliare), restul împrumuturilor fiind garantate cu terenuri. Cei care au garantat creditul cu un imobil rezidențial își onorează semnificativ mai bine serviciul datoriei la bănci față de cei care au garantat cu terenuri (rata creditelor neperformante în primul caz este de 4,74 la sută, în timp ce rata în cel de-al doilea caz este de 29,33 la sută.

„Conform raportărilor băncilor, acestea aveau active preluate în patrimoniul propriu în urma executărilor silite de 316 case/apartamente (în valoare de 162,8 milioane lei) și 259 terenuri (în valoare de 118,9 milioane lei). Valoarea creditelor garantate cu case/apartamente aflate în curs de executare silită este de 2,7 miliarde lei (având o valoare medie estimată de 515 096 lei, ceea ce reprezintă un număr estimat de 5 230 case/apartamente). Valoarea creditelor garantate cu terenuri aflate în curs de executare silită este de 1,46 miliarde lei (având o valoare medie estimată de 459 208 lei, ceea ce reprezintă un număr estimat de 3 177 terenuri)”, se arată în materialul băncii centrale.

În aceste zile, Parlamentul dezbate legea dării în plată, care a fost retrimisă legislativului de președintele Iohannis. BNR s-a opus vehement formei inițiale a legii.