Președintele Comisiei Europene spune că negocierea unei „retrageri ordonate” a Marii Britanii din UE este din ce în ce mai imperioasă.

Într-un discurs susținut în plenul Parlamentului European, Jean Claude Juncker a amintit că britanicii vor părăsi comunitatea europeană în 381 de zile, pe 29 martie 2019 la miezul nopții.

Afirmația șefului Comisiei Europene a fost primită cu aplauze de secțiunea euroscepticilor din plenul de la Strasbourg, dar Juncker le-a replicat susținătorilor Brexit: „Va veni un moment când veți regreta această decizie”. 

În continuarea discursului său, Juncker a susținut că asigurarea drepturilor cetățenilor europeni este foarte importantă în negocierile cu Marea Britanie, adăugând că cele două părți sunt aproape de un acord în acest sens, dar a cerut mai multă claritate din partea britanicilor în privința relației viitoare dintre Regatul Unit și Uniunea Europeană.

„Este timpul să convertim discursurile în tratate, angajamentele în acorduri, sugestiile generale și dorințele privind viitoarea relație în soluții specifice, care pot fi aplicate”, a spus Juncker, care a menționat în special problema frontierei din Irlanda.

UE și Marea Britanie vor să evite reintroducerea unei frontiere fizice între Irlanda, care va rămâne stat membru al UE, și Irlanda de Nord, parte a Regatului Unit. În lipsa unei propuneri concrete din partea Londrei, Comisia a publicat recent un draft al acordului de retragere a Marii Britanii din UE care prevede că Irlanda de Nord va rămâne parte a pieței comune, din care britanicii vor să iasă, ceea ce a tulburat apele la Londra, mai mulți politicieni acuzând Bruxelles-ul că vrea să afecteze integritatea teritorială a Regatului Unit.

De altfel, mai mulți eurodeputați britanici au atacat, în plenara de la Strasbourg, poziția Comisiei și a negociatorilor europeni. Când Juncker a spus că situația graniței nu este „o problemă irlandeză”, ci o chestiune „europeană”, deputatul UKIP David Coburn a strigat: „e o problemă britanică”.

Fostul lider al UKIP Nigel Farage crede că UE încearcă să intimideze Marea Britanie și i-a cerut premierului britanic Theresa May să abandoneze planul de a agrea o perioadă de tranziție cu europenii. „Am putea agrea o înțelegere cu americanii în 48 de ore”, a spus Farage, cu referire la impunerea tarifelor vamale la oțel și aluminiu introdusă de președintele american Donald Trump.

Actualul lider al partidului care a militat ani de zile pentru ieșirea Marii Britanii din UE, Gerard Batten, a susținut că executivul european vrea „predarea necondiționată” a britanicilor, în timp ce May ar putea opta pentru „o capitulare condiționată”. UKIP nu vrea o capitulare, a spus șeful interimar al partidului, adăugând că această formațiune nu vrea ca Marea Britanie să devină un vasal al Europei.

De cealaltă parte, liderul laburiștilor din Parlamentul European crede că propunerile europenilor nu au cum să fi fost o surpriză pentru negociatorii britanici. Toți eurodeputații așteaptă să vadă cum o frontieră în Irlanda poate funcționa fără control vamal, a spus Richard Corbett, care a adăugat că ideea că această problemă poate fi rezolvată electronic poate fi asemănată cu „trimiterea lui Harry Potter la graniță” pentru a găsi o soluție.

Alți deputați europeni au vorbit despre comerțul dintre cele două părți și au fost și unele voci care au sugerat că Brexitul poate fi încă oprit.

Negociatorul șef al UE, Michel Barnier, a punctat că Uniunea Europeană regretă, dar respectă decizia britanică de a părăsi comunitatea, precizând că rolul echipei de negociatori de la Bruxelles este de ajunge la o înțelegere care să mențină „unitatea noastră”. Publicarea draftului de acord va grăbi negocierile, consideră Barnier, care a notat, din nou, că nu mai este mult timp până când un acord trebuie agreat.