Compania națională kazahă KazMunayGas (KMG) ia în considerare posibilitatea unui transport, de probă, de petrol în Germania, potrivit site-ului operatorului.

Petrolul kazah va fi exportat prin conducta Drujba către o rafinărie de petrol din Schwedt, în estul Germaniei (statul federal Brandenburg), scrie agenția de presă Akripress.

Rafinăria are o capacitate anuală de peste 10 milioane de tone de țiței și furnizează combustibil către Berlin și o mare parte din estul Germaniei.

Problema proviziilor a fost discutată de președintele Consiliului de administrație al KazMunayGas, Magzum Mirzagaliiev, cu secretarul de stat din Ministerul pentru afaceri economice al Germaniei, Michael Kellner, și cu deputatul german Christian Gehrke.

"Deputatul și-a exprimat interesul pentru aprovizionarea stabilă cu materii prime din Kazahstan prin conducta petrolieră Drujba. Șeful KMG a confirmat posibilitatea de a exporta petrol kazah în Germania prin această conductă, dar a remarcat necesitatea rezolvării problemelor contractuale și tehnice", se arată în comunicat.

Mirzagaliiev a explicat că volumele de export de petrol sunt furnizate printr-un singur comerciant de sistem, KMG Trading, către rafinăriile companiei din România, iar restul este vândut prin contracte pe termen lung.

Cu toate acestea, KazMunayGas ia în considerare posibilitatea unei livrări, de probă, de petrol în Germania încă din ianuarie 2023, în conformitate cu instrucțiunile președintelui Kassym-Joomart Tokaiev.

Ministerul german al economiei a raportat anterior că rafinăriile din Schwedt și Leuna nu vor cumpăra petrol din Rusia anul viitor, dar și-au rezervat capacități în Kazahstan.

Sursa: RADOR