Marea Britanie este un important partener comercial al României și al zecelea investitor străin, potrivit datelor BNR, dar impactul Brexit asupra economiei românești nu va fi foarte semnificativ, consideră analiștii KeysFin.

Procesul de ieșire al Marii Britanii din Uniunea Europeană va afecta marginal economia locală, Regatul Unit fiind al nouălea partener comercial al României și ocupând ultimul loc în clasamentul celor mai mari zece investitori străini direcți în România în 2018, potrivit analizei KeysFin "The BREXIT effect”.

În România există peste 1600 companii cu acționariat din Regatul Unit, conform datelor publicate de companii la Ministerul Finanțelor Publice. Dintre acestea, aproximativ 1.300 au o pondere directă, majoritară, care depășește 50%, a investițiilor britanice, iar cifra de afaceri a companiilor controlate direct, majoritar, de investitori din Marea Britanie a cumulat aproximativ 20 miliarde de lei în 2018, arată analiza citată.

„Legăturile comerciale relativ reduse cu Marea Britanie poziționează România printre cele mai protejate economii europene de efectele directe ale Brexit, impactul direct pe plan local fiind marginal. Unul dintre principalele riscuri economice pe care le vedem legate de acest eveniment este însă contagiunea ce ar putea fi generată de un proces necontrolat de ieșire Marii Britanii din Uniunea Europeană. În ciuda unei probabilități minime pe care o acordăm acestui scenariu, o astfel de evoluție nefiind dorită de niciuna dintre părți, impactul la nivelul piețelor financiare ar putea fi unul major", a declarat Roxana Popescu, Managing Director al KeysFin, unul din cei mai importanți furnizori de soluții de business information din România.

Potrivit metodologiei Băncii Naționale a României investițiile străine directe în România au crescut cu 66% în ultimii 10 ani, depășind 81 miliarde de euro în 2018, valoarea investițiilor britanice crescând cu 135% în aceeași perioadă de timp, peste pragul de 1,7 miliarde de euro.

Companiile locale controlate de investitorii britanici au avut peste 50.000 de angajați, iar cheltuielile acestora cu personalul au ajuns la 4 miliarde de lei în 2018.

Schimburile comerciale (exporturi plus importuri) dintre România și Marea Britanie au înregistrat în 2018 o creștere de 9%, comparativ cu anul 2017 și de 33% față de 2014. Astfel, potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS), valoarea schimburilor comerciale dintre cele două țări a ajuns la 4,6 miliarde de euro în 2018.

Marea Britanie este al nouălea partener comercial al României și a cincea piață de desfacere pentru exporturile locale, fiind în creștere în ultimii 5 ani cu peste 34%, la 2,9 miliarde de euro în 2018. Importurile din această țară au crescut și ele cu 31% față de 2014, la peste 1,7 miliarde de euro în 2018, mai arată studiul citat.

Valoarea schimburilor dintre cele două țări reprezintă, totuși, doar 3% din totalul comerțului internațional al României.

Un impact mai mare ar putea veni însă indirect, dat fiind cei peste 320.000 de cetățeni români care trăiesc în Marea Britanie, în condițiile în care negocierile privind libera circulație a persoanelor vor continua, fiind una din cele mai sensibile teme, alături de libera circulație a bunurilor, notează KeysFin.

„O accentuare a tensiunilor dintre cele 2 părți sau o înrăutățire a condițiilor din piețele financiare internaționale s-ar transmite la nivelul economiei locale destul de rapid din cauza principalelor dezechilibre macroeconomice pe care România le înregistrează deja, spre deosebire de celelalte state din regiune: deficitul bugetar și cel comercial care afectează semnificativ capacitatea de finanțare internă și externă a economiei locale”, subliniază analiza citată.