IRA. Acest acronim este fără îndoială cel mai citat la Forumul economic mondial de la Davos, cel puțin printre participanții europeni și americani, notează Le Figaro.

El desemnează Inflation Reduction Act, plan votat vara trecută de Congresul Statelor Unite care prevede un sprijin masiv pentru tranziția energetică, prin intermediul a 369 de miliarde de dolari subvenții.

La Davos, europenii, comisari și miniștri, dezbat despre contraofensiva lor în pregătire față de ce consideră ei concurență neloială, susceptibilă să atragă în America investițiile lor în mașina electrică sau energii regenerabile.

Delegația americană, compusă din mari patroni, miniștri, parlamentari sau guvernatori, susține IRA cu mândrie. "IRA va permite Statelor Unite să conducă în tranziția energetică și să creeze locuri de  muncă bine plătite și calificate", spune ministrul muncii, Martin Walsh, venit din mediul sindical. Dar când este întrebat despre eventuale modificări sau concesii care ar putea fi discutate cu europenii, ministrul replică: subiectul nu ține de competența sa și nu a fost informat de Casa Albă.

"O adevărată putere de transformare" a economiei 

"Li se reproșa, pe bună dreptate, americanilor că nu fac nimic împotriva schimbărilor climatice, acum ei se ocupă în profunzime", comentează un mare patron francez. "Ei nu o fac contra Europei, ci pentru ei înșiși", estimează el.

Vicki Hollub face parte din acești industriași de peste Atlantic care se bucură de programul de sprijin federal. Ea este PDG al Occidental Petroleum și și-a angajat compania petrolieră în tranziția energetică. "IRA va subvenționa bateriile cu litiu și captura și stocarea carbonului (CCS în engleză). Planificăm să capturăm 100 de milioane de tone de CO2 până în 2035 și IRA ne va ajuta", explică patroana.

Senatorul democrat de Virginia de Vest Joe Manchin a susținut textul IRA, el, care cu câteva luni mai înainte era ostil subvențiilor pentru panouri solare. Convertirea acestui ales al unui stat dependent de cărbune a fost decisivă. Joe Manchin este de altfel la Davos unde subliniază că "IRA ne ajută să ne întărim independența energetică".

"IRA are o adevărată putere de transformare" a economiei, susține și Larry Fink, patronul Blackrock, cel mai mare administrator de active din lume. Întreprinderile din lumea întreagă au avut privirea îndreptată spre Statele Unite".

Un grup de lucru de nivel înalt a fost creat la sfârșitul anului trecut pentru ca cele două maluri ale Atlanticului să discute. Dar Forumul de la Davos permite discuții informale între părțile interesate, care au grijă să-și facă auzit punctul de vedere. Reprezentanta lui Joe Biden pentru comerț, Katherine Tai, s-a întâlnit miercuri, la o cină, cu mai mulți miniștri europeni și oficiali de înalt nivel printre care vicepreședintele Comisiei, Valdis Dombrovskis, și Christine Lagarde, președinta BCE.

Sursa: RADOR