Legea pensiilor creează probleme de sustenabilitate bugetului pentru următorii doi ani și atât instituțiile financiare internaționale cât și agențiile de rating au arătat că reprezintă un risc major pentru sănătatea economiei, spune Florin Cîțu.

”Vă spun o părere personală: este clar că această lege a pensiilor creează probleme de sustenabilitate bugetului nu numai pentru 2020, dar și pentru 2021 și 2022. Doar pentru 2020 înseamnă 10 miliarde de lei la buget, plus 30 miliarde de lei în 2021, bani care nu există și trebuie împrumutați. Și trebuie negociată această stabilitate a bugetului cu instituțiile internaționale, cu investitorii. Există o problemă, iar eu voi prezenta două scenarii premierului, Guvernului, cu tot ceea ce înseamnă cheltuieli în perioada următoare, inclusiv Legea pensiilor, evoluția cheltuielilor, dar și riscurile aferente. Scenariile fără riscuri nu au niciun sens. Apoi decizia va fi una politică. Sunt un ministru responsabil și precaut. Mă pregătesc cu o rectificare bugetară care să îmi asigure sustenabilitatea atât în 2020 dar și pe viitor. Nu vreau să aruncăm țara în haos doar cu decizii pripite sau cu decizii politice", a declarat Cîțu luni seara la România TV.

Ministrul finanțelor a precizat că atât legea pensiilor cât și alte legi care au trecut prin Parlament nu au sursă de finanțare, iar pentru a nu destabiliza economia trebuie făcute alte sacrificii: "Trebuie să găsim un compromis și este datoria mea să prezint premierului un scenariu care să arate cum vor fi finanțate aceste cheltuieli în perioada următoare sustenabil, fără a arunca economia în aer. Așa cum arată toate agențiile de rating, Comisia Europeană, instituțiile internaționale, reprezintă un risc major pentru sănătatea economiei".

Cîțu a reamintit că toate agențiile de rating au dat o perspectivă negativă României având în prim plan această lege a pensiilor.

”Premierul și toată lumea a anunțat că vor crește pensiile de la 1 septembrie, dar numai în contextul acestei economii care astăzi traversează cea mai dureroasă criză pe care am văzut-o noi în ultima sută de ani. Toată arhitectura bugetului depinde de ceea ce se întâmplă cu economia în perioada următoare. La rectificarea bugetară vom avea o imagine mai aproape de realitate la șase luni de zile și vom vedea atunci decizia politică", a mai spus el.