Pe fondul crizei politice, moneda națională pierde teren în fața principalelor valute.

Leul a atins cel mai slab nivel din aproape ultimii cinci ani în raport cu euro, care a fost cotat marți la 4,5957 lei, în creștere cu 0,98 bani (0,21%) comparativ cu ședința de luni, scrie Agerpres.

Un curs mai slab a fost înregistrat în 3 august 2012 de 4,6481 lei pentru un euro.

De asemenea, leul a pierdut 0,5% în fața dolarului american, până la un curs de 4,1189 lei, față de 4,0984 lei/dolar în ziua precedentă. Francul elvețian a fost cotat la 4,2327 lei, în creștere cu 1,6 de bani (0,37%).

După declanșarea conflictului din PSD dintre conducerea executivă, care a retras sprijinul politic acordat propriului guvern, și premierul Sorin Grindeanu, care refuză să demisioneze, moneda națională a intrat pe un trend descendent. Investitorii se tem că prelungirea incertitudinii politice va amâna unele reforme necesare și investiții guvernamentale.

Deprecierea leului îi dezavantajează pe cei care au luat credite în valută, dar îi ajută pe exportatori, care câștigă mai mult din marfa vândută în străinătate. Totuși, cum multe prețuri depind de cotația valutară, de la tarifele de telefonie mobilă la combustibili, creșterea euro se va vedea curând și în inflație.