Prețul gazelor pentru populație ar trebui să scadă cu 10-15% după liberalizarea pieței la 1 iulie, altfel Guvernul va interveni, a spus ministrul economiei, Virgil Popescu.

„Evident că trebuie să avem grijă ca furnizorii să nu profite de această situație de început de liberalizare și ne vom asigura din acest punct de vedere. Din această lună producătorii vor fi obligați să intre într-un program de gas release, să pună pachete de vânzare la o lună, la trei luni, la șase luni și la un an la prețul de pornire a bursei de la Viena, care este, în momentul de față, aproape de trei ori mai mic decât prețul actual cu care cumpără furnizorii, deci practic suntem convinși că va fi o scădere de preț, cel puțin pe luna iulie, august, inclusiv la iarnă prețul va fi mai mic decât achiziționează în acest moment furnizorii de pe piață și ne vom asigura că această scădere de preț se va regăsi și în facturile românilor, ale clienților casnici”, a spus Virgil Popescu, ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, potrivit Agerpres.

Într-o intervenție susținută miercuri la Digi 24, Popescu a subliniat că, în cazul în care cei doi mari furnizori, Engie și E.ON, care au 90% din piață, nu vor scădea prețurile pentru populație, autoritățile vor interveni pentru ca acest lucru să se întâmple.

„Vom interveni prin Ordonanță de Urgență în Guvern, pe Legea concurenței, și ne vom asigura ca reducerea de preț la producător să se regăsească și la cumpărătorul final. Mă aștept să fie reduceri de 10-15% în piață și sunt furnizori care oferă această reducere. Unii, mai mici, (oferă o reducere - n.r.) chiar și de 20%, pentru că nu-și doresc să piardă clienții. Ori, între cei mari mi se pare deja că este o înțelegere anticoncurențială, ei având 90% din piață și nu fac nicio mișcare pentru a reduce prețul clienților finali”, a continuat ministrul.

Începând cu 1 iulie 2020, piața gazelor va fi complet liberalizată, adică prețul gazelor pentru populație nu va mai fi stabilit de către Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE), ci se va forma liber.