Coaliția de guvernare a adoptat un proiect de modificare a legislației privind exploatările de hidrocarburi offshore mai favorabil pentru investitori decât legea actuală, care a blocat investițiile în extragerea gazului din Marea Neagră.

Printre reglementările importante introduse de proiectul de modificare se numără mai multe prevederi referitoare la regimul fiscal, dar și la comercializarea hidrocarburilor extrase.

Noua lege le promite investitorilor că regimul fiscal și redevențele nu se vor modifica pe toată durata acordurilor.

„Regimul de redevențe și regimul fiscal specific aplicabil activităților de explorare, dezvoltare, exploatare și abandonare prevăzute la art. 18 și art. 19 nu se vor modifica, indiferent sub ce formă, în favoarea sau în defavoarea titularilor de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore și onshore de adâncime, pe toată durata acordurilor”, se arată în proiectul de lege, publicat de Economica.net.

În plus, impozitul asupra veniturilor suplimentare realizate din vânzarea gazelor naturale se va aplica doar dacă prețul depășește 85 de lei/MWh. Cota de impozit suplimentar crește de la 15% din veniturile suplimentare obținute la prețuri cuprinse între 85 și 100 de lei/MWh, ajungând la 70% din venituril suplimentar obținut, dacă gazele sunt vândute cu peste 190 lei/MWh.

Potrivit Legii 256/2018, limita de la care începe impozitarea suplimentară este de 45,71 lei/MWh. 

Proiectul prevede creșterea de la 30% la 40% a nivelului maxim pentru deducerea investițiilor din segmentul upstream pentru determinarea impozitului suplimentar, pentru a încuraja investițiile în acest sector.

De asemenea, va fi eliminată limitarea deducerii investițiilor pentru calculul impozitului pe profit, pentru a asigura respectarea principiului Codului Fiscal care prevede ca toate sectoarele de activitate să fie tratate uniform. În prezent, această limitare împiedică operatorii offshore să deducă amortizarea tuturor investițiilor efectuate, datorând impozit pe profit la o bază impozabilă artificial mărită, fiind astfel discriminați comparativ cu restul agenților economici, se arată în expunerea de motive a actului normativ.

Legea va elimina și obligativitatea vânzării pe piața locală a cel puțin 50% din cantitățile extrase, iar statul garantează că nu va reglementa prețul hidrocarburilor extrase din perimetrele aflate la mari adâncimi. Ca o noutate, actul normativ nu se referă doar la perimetrele offshore, ci și la cele onshore aflate la adâncimi mari (peste 3.000 de metri).

Ca excepție, Guvernul, „în situație de criză energetică și/sau de distorsiune a aprovizionării cu gaze naturale a României, poate lua măsuri de vânzare cu prioritate în Romania, a cantităților de gaze naturale extrase din perimetrele respective”.

Proiectul va fi depus vineri la Parlament, a precizat președintele PSD, Marcel Ciolacu, care a spus că cel târziu în 2027 va începe exploatarea gazelor din Marea Neagră. Proiectul de modificare a legii offshore va fi adoptat în procedură de urgență, pentru că este un act normativ necesar, deja agreat în coaliția de guvernare, a promis și președintele Senatului, Florin Cîțu.