Șefii de stat reuniți în Consiliul European au considerat că s-au înregistrat suficiente progrese în negocierile privind ieșirea Marii Britanii din UE și au aprobat începerea discuților privind relația viitoare dintre britanici și Uniune.

„Liderii UE au căzut de acord să înceapă faza a doua a negocierilor privind Brexitul”, a scris pe contul său de Twitter preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, care a prezidat summitul de la Bruxelles.

Guvernul britanic și negociatorii UE au ajuns cu greu la un acord privind cele trei aspecte esențiale ale despărțirii Marii Britanii de blocul european: „factura divorţului”, frontiera între Republica Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord şi drepturile cetăţenilor europeni în Marea Britanie post-Brexit.

Comisia Europeană va propune la 20 decembrie un proiect al direcţiilor de negociere, astfel încât în ianuarie să poată începe a doua fază a negocierilor. Consiliul European va adopta în ianuarie 2018 directivele de negocieri.

Uniunea Europeană va negocia cu Regatul Unit o perioadă de tranziție după martie 2019, momentul când Marea Britanie va ieși din UE. Consiliul a reținut că Marea Britanie nu dorește să participe la piața unică sau la uniunea vamală, după sfârșitul acestei perioade și își va calibra așteptările privind viitorul acord comercial.