Lobby-ul auto german cere UE să renunțe la tarifele împotriva Chinei, care intră în vigoare joi

Cu o zi înainte de aplicarea preliminară a tarifelor la mașinile electrice din China, care va avea loc joi, principalul lobby-st al industriei auto germane, VDA, a cerut UE să retragă tarifele, argumentând că acestea vor face mai mult rău decât bine
Tarifele suplimentare - între 17,4% și 38,1% - vor intra în vigoare pentru mașinile electrice fabricate în China și importate în UE, inclusiv pentru modelele produse de companiile europene în țara asiatică.
Taxele compensatorii, despre care Comisia Europeană susține că sunt necesare pentru a compensa subvențiile de stat ”incorecte” pentru producătorii de automobile chinezi, ”nu sunt în interesul Uniunii Europene”, a scris VDA într-un document de poziție publicat miercuri.
”Tarifele planificate vor face mai dificilă accelerarea cu succes a electromobilității și, în consecință, decarbonizarea”, a avertizat asociația, adăugând că ”de asemenea, dăunează atât consumatorilor europeni, cât și companiilor europene”.
VDA a cerut, în schimb, !o soluție negociată cu China”, adăugând că !UE își poate proteja interesele legitime și poate aborda provocările viitoare în cadrul unor discuții”.
Alături de companiile chineze, mai mulți producători de automobile europeni care produc piese pentru vehicule electrice în China sunt și ei afectați de noile tarife, cele mai mari fiind Dacia din România (parte a grupului francez Renault) și BMW din Germania.
Conform rezultatelor investigației Comisiei, aceștia se vor confrunta cu o taxă suplimentară de import de 21%, în timp ce liderul pieței de vehicule electrice din China, BYD (”Build Your Dreams”), va avea de plătit o taxă de doar 17,4%, deoarece a putut dovedi că beneficiază de un nivel mai scăzut de subvenție.
SAIC, deținut de statul chinez – partener al grupului german Volkswagen – se va confrunta cu cea mai mare taxă suplimentară de 38,1%. Cu toate acestea, oficialii Comisiei au subliniat rapid după anunțul inițial din 12 iunie că societatea mixtă SAIC-Volkswagen nu este în prezent afectată direct, deoarece nu produce pentru piața UE.
Nu va fi un ”aflux” de vehicule electrice chinezești
VDA, firma de lobby care reprezintă mărci precum Volkswagen, BMW și Mercedes-Benz și furnizori de automobile precum Bosch, Continental și ZF Group, a susținut, de asemenea, că exporturile germane ar putea fi afectate.
”China este în prezent cea mai mare destinație de export pentru furnizorii germani”, a menționat acesta și este, de asemenea, a treia destinație ca mărime pentru exporturile de mașini germane, după SUA și Marea Britanie.
”Contramăsurile chineze ar putea afecta grav economia europeană, în special sectoarele orientate spre export”, a avertizat VDA.
Făcând aluzie la președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a avertizat că mașinile electrice chinezești ”inundau” piețele globale în septembrie 2023, VDA a susținut că ”nu este de așteptat nicio «inundare» a pieței de către vehiculele electrice chinezești”.
Dimpotrivă, ”în 2023, producătorii germani au vândut de aproximativ 10 ori mai multe mașini electrice în China decât mărcile chineze în Germania și de aproximativ 100 de ori mai multe mașini în total”, se spune.
Chiar și pe termen lung, cota de piață a producătorilor chinezi ”se va stabiliza în intervalul de la 5 la 10%”, a scris VDA, referindu-se la previziunile pentru 2030 ale S&P Autoinsight.
Spre deosebire de opinia industriei auto germane, experții de la Centrul Jacques Delors din Berlin consideră că tarifele sunt ”justificate din punctul de vedere al politicii industriale europene și al strategiei comerciale”, dar au remarcat că acestea fac ”un deserviciu clar climei”.
”Spre deosebire de măsurile comerciale introduse recent de țări precum SUA și India, acestea sunt în mod clar concepute pentru a compensa subvențiile dovedite și este puțin probabil să fie prohibitive”, au scris Arthur Leichthammer și Nils Redeker într-un brief de politică al Centrului Delors publicat luni.
”În multe cazuri, companiile chineze ar putea pur și simplu să absoarbă noile tarife în marjele lor și să exporte în UE cu profit”, au spus aceștia.
Deși tarifele preliminare urmează să se aplice pe 4 iulie, decizia finală privind taxele compensatorii va fi luată abia până în noiembrie, negocierile UE-China fiind între timp în desfășurare.
Comentarii