Locuitorii din zona Debrețin din estul Ungariei protestează împotriva deschiderii unei fabrici (în realitate, se pare că ar fi vorba de două), relatează Euronews.

Lucrările la un controversat proiect chinez sunt deja destul de avansate, iar acest lucru a stârnit îngrijorarea populației locale. Întreprinderea care se întinde pe o suprafață de 220 de hectare va produce și va asambla baterii pentru vehicule electrice, context în care sunt prevăzute și multe angajări.

Cu toate acestea, de ceva vreme în zonă au loc din ce în ce mai multe proteste, iar marți, 23 mai, la Debrețin, nu departe de granița cu România, a avut loc o mare demonstrație, motivul nemulțumirii oamenilor fiind teama ca cantitățile mari de apă redirecționate către centrală ar putea amenința utilizarea apei potabile de către cetățeni.

În plus, există riscul ca emsiile celor două fabrici să dăuneze și mai mult mediului.

Laszlo Lorant Keresztes, președintele Comisiei parlamentare maghiare pentru dezvoltare durabilă nu este deloc de acord cu construcția fabricii. ''Aceste fabrici, aceste uriașe fabrici de baterii care sunt construite aici, folosesc cantități enorme de apă potabilă și consumă o cantitate incredibilă de energie. Acestea sunt în esență fabrici de asamblare și își duc profiturile în altă parte. Nu există beneficii reale pentru economia maghiară'', explică Keresztes. 

Ungaria, un nou hub global al bateriilor electrice?

Guvernul premierului ungar Viktor Orbán speră că fabrica de 7,3 miliarde de euro va face din Ungaria un hub global pentru producția de baterii litiu-ion.

Oficial, proiectul va folosi în mare parte apele uzate. Numai că locuitorii nu sunt convinși de acest lucru. Eva Kozma, rezident local și activist spune: ''Să aruncăm o privire la situația apei. Debrețin nu are râu. Nu avem încredere în tehnologia pe care ne-au spus că o vor folosi – nu vedem cum poate fi implementată. Dacă fabricile au permisiunea de a folosi apa potabilă, cine le interzice, în lipsa controalelor, să folosească apa poluată? Sunt atât de multe întrebări pe care le-am pus și le punem, dar primim doar răspunsuri fără sens''.

WWF Ungaria spune că lipsesc studiile de impact asupra mediului ale consecințelor pe termen lung pentru aer, sol și apă și că înainte  de a continua construcția fabricii (lucrările decurg cu mare viteză), sunt necesare aceste date.

Potrivit ONG-ului de mediu, acest proiect de producție de baterii electrice pare să depășească posibilitățile reale ale Ungariei, ca și cum ar fi doar fum politic, bun de suflat în ochii maghiarilor. Care, vor continua să protesteze.

Sursa: RADOR