Moscova a construit o "flotă fantomă" de petroliere, cumpărând nave vechi cărora le oferă propriile servicii de asigurare, potrivit unui raport parlamentar britanic, scrie Le Figaro.

În ciuda cooperării dintre Londra și aliații săi în ce privește sancțiunile împotriva Rusiei după invadarea Ucrainei, Moscova își înmulțește mijloacele de a le ocoli, în special datorită formării unei "flote fantomă de tancuri petroliere", potrivit unui raport parlamentar britanic publicat miercuri.

"Suntem îngrijorați de dovezile tot mai mari că Rusia a fost capabilă să eludeze sancțiunile, inclusiv prin intermediul statelor terțe și al flotelor de tancuri petroliere fantomă", scrie Comisia pentru afaceri europene a Camerei Lorzilor, responsabilă cu redactarea raportului.

Referitor la această problemă, "Regatul Unit și aliații săi trebuie să ia măsuri decisive", a spus ea.

Embargoul asupra petrolului, plafonarea prețului țițeiului rusesc, inclusiv interdicția furnizării de servicii care să permită transportul maritim (comerț, mărfuri, asigurări, armatori etc.) pentru companiile cu sediul în UE, țările G7 și Australia, un mecanism similar pentru produsele petroliere. Numeroase sancțiuni occidentale au vizat de fapt să lovească profitul financiar al Rusiei.

Pentru a eluda aceste sancțiuni, Moscova și-a redus dependența de serviciile maritime occidentale prin construirea unei "flote fantomă" de tancuri petroliere, cumpărând nave vechi cărora le oferă propriile servicii de asigurare, potrivit Rystad Energy.

"179 de tancuri petroliere pline din flota fantomă rusă au părăsit porturile ruse în noiembrie 2023", spune institutul economic ucrainean KSE din Kiev în raportul său din decembrie intitulat "Russian Oil Tracker".

Începând cu octombrie 2023, flota din umbră a permis exportul a aproximativ 2,3 milioane de barili de țiței pe zi și 800.000 de barili de produse petroliere pe zi, potrivit institutului KSE. În plus, raportul parlamentar subliniază faptul că "lacunele și deficiențele rezultă din divergențele dintre regimurile de sancțiuni, ceea ce slăbește eficacitatea acestora", cerând ca acestea să fie "cât mai limitate posibil".

Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA