Acordarea licențelor 5G în România este imposibilă până la finalul acestui an, chiar și în cel mai optimist scenariu, a declarat marți Eduard Lovin, vicepreședinte Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM).

"Demersurile noastre de a oferi cei 350 MHz suplimentari de spectru (pentru 5G - n.r.) au fost implicit amânate pe fondul lipsei unei Hotărâri de Guvern de stabilire a prețurilor minime de pornire a licitației și a calendarului plăților la Trezoreria statului, precum și a lipsei unui document de clarificare și transpunere a Memorandumului guvernamental privind securitatea rețelelor 5G, pentru ca operatorii să aibă predictibilitate și să poată face planuri de investiții pe termen lung, pe toată perioada licențelor. ANCOM este pregătită pentru licitația privind alocarea drepturilor de utilizare a spectrului radio care să permită implementarea și utilizarea 5G la nivel național la întreaga capacitate, însă putem demara procedurile necesare organizării licitației numai după ce va fi îndeplinită această etapă legală obligatorie: publicare în Monitorul Oficial a acestor acte normative", a explicat, la conferința ''Ziua Comunicațiilor'', Eduard Lovin, relatează Agerpres.

”La un calcul matematic, pe calendar, chiar și în scenariul cel mai optimist în acest moment, acela în care până săptămâna viitoare avem publicate în Monitorul Oficial cele două acte normative, succesiunea etapelor legale obligatorii face, în momentul de față, imposibilă acordarea licențelor 5G până la finalul acestui an", a mai spus Lovin.

El a subliniat că, deși la momentul actual, serviciile 5G sunt lansate în România de către unii operatori, acestea sunt mai degrabă servicii demonstrative ce nu permit atingerea tuturor parametrilor din standarde.

Guvernele SUA și României au semnat, pe 20 august 2019, la Washington, un Memorandum de înțelegere cu privire la dezvoltarea tehnologiei 5G.

Pe 29 ianuarie 2020, Comisia Europeană a aprobat setul comun de instrumente cuprinzând măsuri de atenuare convenite de statele membre pentru a răspunde riscurilor de securitate legate de introducerea tehnologiei 5G.