UE urmează să impună un încărcător unic pentru telefoane mobile, tablete, aparate de fotografiat digitale și alte electronice mici, cu port USB-C, până în toamna lui 2024, a anunțat marți Parlamentul European.

Parlamentul European și Consiliul UE au ajuns la un acord vizând o reglementare referitoare la încărcătorul unic european - prin care se impune un port de tip USB-C tuturor aparatelor electronice mici și mijlocii - în încercarea de a limita deșeurile nocive mediului și de a apăra drepturile consumatorilor, nevoiți să acumuleze încărcătoare incompatibile pentru diversele aparate pe care le dețin, potrivit legiuitorilor europeni.

Actul normativ vizează și producătorii de laptopuri, dar aceștia vor avea un termen mai lung, de 40 de luni de la intrarea în aplicare a legii, pentru a adapta și aceste dispozitive la încărcătorul unic. 

Numeroase aparate sunt deja echipate cu această tehnologie, dar eficiența și puterea încărcătoarelor folosite în prezent variază foarte mult.

Apple, care folosește tehnologia sa proprietară „lightning”, s-a opus mult timp introducerii unui model unic de încărcător, chiar dacă a început să folosească portul USB-C la cele mai recente modele de iPad.

„Aceste noi obligații vor antrena o mai mare reutilizare a încărcătoarelor și-i vor ajuta pe consumatori să economisească până la 250 de milioane de euro pe an, cheltuiți pentru cumpărarea unor încărcătoare inutile. Estimăm că încărcătoarele aruncate și nefolosite reprezintă aproximativ 11.000 de tone de deșeuri electronice pe an”, se arată într-o estimare a Parlamentului European.

Dezbaterile au vizat și comercializarea încărcătoarelor alături de telefoanele vândute, precum și tehnologiile vizând încărcătoarele fără fir, dar reglementarea acestora a fost amânată pentru o dată ulterioară.

După vacanța de vară, Parlamentul și Consiliul vor trebui să aprobe în mod oficial acordul înainte ca acesta să fie publicat în Jurnalul Oficial al UE. Acesta va intra în vigoare la 20 de zile de la publicare, iar dispozițiile sale vor începe să se aplice după 24 de luni. Noile norme nu se vor aplica produselor introduse pe piață înainte de data aplicării.