Ministrul Transporturilor dă asigurări că proiectul autostrăzii Sibiu-Pitești va continua, iar autoritățile române vor transmite în timp util toate clarificările către Comisia Europeană.

Fostul ministru al transporturilor Răzvan Cuc a susținut că finanțarea europeană pentru autostradă este în pericol, pentru că oficialii europeni cer lămuriri legate de impactul proiectului asupra ariilor Natura 2000, în special asupra unei specii de gândac aflate pe lista speciilor amenințate.

Cuc a spus că în scrisoarea transmisă de Comisia Europeană se precizează clar că nu vom primi niciun ban, până când nu se răspunde la clarificările cerute. „Până la primirea răspunsurilor, finanțarea este suspendată!”, a scris fostul ministru PSD pe Facebook.

La Ministerul Transporturilor a avut loc luni o ședință de lucru pentru analiza și răspunsul la comentariile Comisiei Europene, potrivit instituției, iar ministrul PNL acuză fosta guvernare că nu a transmis în timp util explicații oficialilor europeni.

„Cei dinaintea noastră au tratat cu dispreț solicitările Comisiei. Mai exact, nu le-au răspuns. Probabil în aroganța specifică guvernării PSD au considerat că odată ce au emis un acord de mediu nu mai trebuie să răspundă niciunei solicitări transmise de către Comisie”, a declarat Lucian Bode.

El a explicat că în 21 decembrie 2019 s-au întâlnit reprezentanți ai mai multor autorități pentru a analiza „solicitările venite din partea Comisiei, înainte de a prelua noi guvernarea”, iar în 23 decembrie Bucureștiul a primit scrisoarea de la Comisie și au fost constituite grupurile de lucru. Bode a adăugat că România are trei luni pentru a transmite răspunsurile către Bruxelles.

„Suntem aici o echipa serioasă care va răspunde cu celeritate solicitărilor Comisiei Europene. Am încredere că putem face ceea ce n-au făcut alții și printr-un răspuns tehnic, bine fundamentat, ce abordează fiecare dintre solicitări, problema poate fi rezolvată”, a spus ministrul.

„Ce trebuie să înțeleagă toată lumea este faptul că proiectul major de infrastructură Autostrada Sibiu-Pitești va continua. Pe lotul 1 se va emite autorizația de construire, pe lotul 5 se va desemna câștigătorul licitației, lotul 4 are documentația în evaluare, pe lotul 3 se așteaptă urcarea documentației în SICAP, iar lotul 2 va fi scos la licitație. Anul 2020 va fi un an cu șantier deschis pe Autostrada Sibiu-Pitești. Cu siguranță cei de la Comisia Europeană vor primi clarificările în timpul solicitat, poate chiar mai repede, astfel încât cererea de finanțare să își urmeze parcursul normal,” a conchis Lucian Bode.