Ministrul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, Lucian Bode, susține că Poșta Română "a pornit pe drumul ireversibil al eficientizării", iar în următorii ani "va face un salt calitativ important".

Ministrul Lucian Bode a participat luni la Centrul zonal Giulești, alături de conducerea Compania Națională Poșta Română la lansarea Programului Poșta Verde, în cadrul căruia se înscrie și prima achiziție a 15 autoutilitare electrice destinate poștei de curierat rapid Prioripost.

"Poșta Română a pornit pe drumul ireversibil al eficientizării, al modernizării și sunt încrezător că în următorii ani CN Poșta Română va face un salt calitativ important, obiectivul final fiind relansarea acestei companii și poziționarea ei la loc de cinste pe piața de profil, prin oferirea unor servicii de calitate milioanelor de români care îi sunt clienți", a spus Bode.

Proiectul pilot de curierat rapid constă în utilizarea a cincisprezece autoutilitare electrice în zona București. Pentru finanțare au fost obținute de la Administrația Fondului pentru Mediu 15 vouchere în valoare unitară de 6.500 lei (TVA inclus) în cadrul Programului de înnoire a parcului auto național RABLA Clasic și 15 vouchere în valoare de 45.000 lei (TVA inclus), în cadrul programului RABLA Plus. Bugetul total necesar achiziției celor 15 autoutilitare electrice, inclusiv stații de încărcare, a fost astfel 2.207.685 lei (fără TVA), din care suma de 772.500 lei (TVA inclus) a fost obținută din subvenția acordată prin Programul Rabla Clasic și Rabla Plus.

La momentul actual, pe lângă cele 15 autovehicule, prin achiziția celor 8 stații de reîncărcare duble, montate la sediul companiei din Calea Giulești, se face primul pas și în implementarea proiectului ELECTROPOST, care presupune înființarea rețelei naționale de stații publice de reîncărcare pentru mașini electrice / hibrid plug-în ce vor deservi atât flota electrică a Poștei Române cât și alte persoane fizice sau juridice, prin abonament.

Totodată, Poșta Română a transmis prin intermediul noului Instrument pentru Asistență Tehnică (TSI, fost SRSP) aplicația privind procesul de decarbonificare a companiei către Comisia Europeană - DG Reform. Cererea a fost deja aprobată de Autoritatea Coordonatoare de la nivelul Secretariatului General al Guvernului României.