Lukoil începe revizuirea strategiei întreprinderilor grupului în Bulgaria din cauza unei schimbări semnificative a condițiilor, a anunțat compania petrolieră rusă, potrivit Dnevnik.

„Vor fi analizate diferite variante, cu participarea consultanților internaționali, inclusiv vânzarea afacerii”, se arată într-un comunicat.

Din aceasta reiese clar că, prin „schimbarea condițiilor”, societatea are în vedere sistarea, din martie 2024, a derogării pentru rafinăria Lukoil Neftohim de la interdicția europeană a importului de petrol rusesc, pentru care a fost depus un proiect de lege în Adunarea Națională, impozitarea acestuia cu un impozit suplimentar pe profit și necesitatea de modernizare a fabricii pentru a funcționa cu petrol nerusesc. 

Ulterior, în cursul zilei de marți, ministrul bulgar de Finanțe, Asen Vasilev, a asigurat că acțiunile Lukoil au fost prevăzute de experții din minister și că nu există pericolul unei probleme cu combustibilul în Bulgaria. 

„Revizuirea strategiei este o consecință a adoptării de către autoritățile de stat din Bulgaria a unor legi discriminatorii și a altor decizii politice inechitabile, tendențioase”, care, potrivit comunicatului, „nu au nicio legătură cu reglementarea civilizată a marilor afaceri sau cu creșterea părții de venituri în bugetul țării”.

 „Furtuna politică amplificată artificial în jurul unei întreprinderi cu o mare structură comercială internațională, care nu se află sub sancțiunile Uniunii Europene și ale SUA și care îndeplinește toate obligațiile față de stat și angajați, dăunează afacerii companiei Lukoil, climatului investițional din Bulgaria și distruge implacabil imaginea republicii în ochii lumii întregi”, se arată în comunicatul, care se încheie cu o notă că autoritățile bulgare vor fi informate cu privire la acțiunile pe care compania le va întreprinde cu privire la activele sale bulgare. 

Compania rusă a intrat în Bulgaria în 1999, cumpărând rafinăria Neftohim din Burgas. Lukoil susține că de atunci a investit 3,4 miliarde de dolari în aceasta, precum și că are 220 de benzinării, 9 depozite de petrol și deține un business de buncăre de aviație și de nave în Bulgaria. 

Potrivit estimărilor companiei, în Lukoil Neftohim ar trebui investiți 500 de milioane de euro pentru ca rafinăria să proceseze tipuri mai ușoare de petrol nerusesc.

În octombrie, compania Litasco, înregistrată în Elveția, care este proprietarul oficial al rafinăriei de petrol din Burgas, a anunțat că nu își vinde afacerea în Bulgaria, după ce ministrul bulgar de finanțe, Asen Vasilev, a declarat într-un interviu pentru Financial Times că „Bulgaria are indicii despre un interes pentru achiziționarea rafinăriei”.

Încetarea derogării afectează toate companiile bulgare, nu doar Lukoil. O parte din această excepție e dată Bulgariei pentru exportul unora dintre produsele rafinăriei în străinătate, inclusiv pe piața din UE.

La mijlocul lunii noiembrie, compania a spus că aceste cote vor fi eliminate de la 1 ianuarie 2024, ceea ce ar duce la umplerea rapidă a depozitelor rafinăriei și la oprirea forțată a producției cu riscuri tehnologice și logistice ce decurg din aceasta, inclusiv pentru livarea de combustibili pentru piața bulgară.

Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA