Președintele brazilian trebuie să obțină o poziție unificată între țări și să mențină relevanța blocului în acordurile internaționale, scrie O GLOBO.

Președintele Luiz Inácio Lula da Silva preia președinția rotativă a Mercosul începând de marți, cu provocarea de a încerca să deblocheze acordul dintre bloc și Uniunea Europeană. La conducerea organizației, președintele brazilian va trebui să încerce să construiască o poziție unitară pe continent, având în vedere noile cerințe ale europenilor. Un alt obstacol este procesul de apropiere a Chinei de Argentina și de Uruguay.

Prezidat de Luis Lacalle Pou, liderul dreptei în țară, Uruguayul ia în calcul construirea separată a unui acord bilateral cu chinezii. Dar guvernul brazilian susține că orice negociere de acest tip necesită mai întâi acordul celorlalți parteneri din Mercosul.

Cel de-al 62-lea summit al președinților din Mercosul a început oficial luni, când a avut loc o ședință a Consiliului Pieței Comune (CMC), care reunește miniștrii relațiilor externe și de finanțe din fiecare țară. Șefii de stat intră în scenă abia marți, când Argentina predă  conducerea temporară Braziliei pentru următoarele șase luni. Întâlnirea are loc la Puerto Iguazú, un oraș argentinian situat la tripla graniță dintre Brazilia, Paraguay și Argentina.

Potrivit secretarului pentru afacerieEconomice și financiare din cadrul Ministerului Relațiilor Externe, ambasadorul Mauricio Carvalho Lyrio, Brazilia este "foarte aproape" de a lansa o propunere Mercosul cu privire la care ar trebui să fie răspunsul blocului pentru Uniunea Europeană.

Asta pentru că, în luna mai, țările din UE au prezentat un document suplimentar care conține noi cerințe, precum o mai mare rigoare în combaterea defrișării pădurilor.

De partea braziliană, principala îngrijorare se referă la achizițiile guvernamentale. Motivul este acela că textul acordului, construit până în 2019, prevede deschiderea de licitații pentru companiile străine în condiții de egalitate cu cele locale.

În afară de aceasta, Itamaraty (denumnire sub care mai este cunoscut Ministerul Relațiilor Externe al Braziliei, ca urmare a numelui purtat de clădirea în care își are sediul; n. trad.) este îngrijorat de faptul că Uniunea Europeană sugerează ca acordul să aducă și posibilitatea sancțiunilor la adresa Mercosul, în cazul în care țările sud-americane nu respectă cerințele de mediu.

"Există câteva îngrijorări specifice cu privire la setul de texte moștenite din 2019 [când acordul a fost aproape finalizat] plus documentul adițional cu privire la achizițiile guvernamentale", a precizat ambasadorul. "Într-o relație de țări de încredere nu are rost o abordare prin intermediul unor sancțiuni comerciale. Deci, acesta este un alt subiect pe care trebuie să îl discutăm".

Unul dintre aspectele care ar putea cântări împotriva eforturilor diplomației braziliene privind soluționarea acestor probleme chiar săptămâna aceasta este faptul că două dintre cele patru țări ale blocului se află în procese electorale.

Argentina va avea un nou președinte în luna octombrie, iar actualul șef de stat, Alberto Fernández, nici măcar nu va candida pentru un nou mandat. Paraguayul l-a ales recent pe economistul Santiago Peña, dar acesta va prelua funcția abia în luna august. Prin urmare, nu va participa în acest moment la negocierile privind răspunsul Mercosul.

În practică, aceasta se va concentra tocmai pe președinții Lula și Lacalle Pou, care au adoptat poziții divergente în cadrul blocului. [Publicația] "Valor" a aflat că Ministerul Relațiilor Externe  brazilian intenționează să insiste asupra argumentului conform căruia, dacă Uruguayul va continua să revendice posibilitatea de a negocia direct cu China, va opta, de asemenea, pentru renunțarea la unele privilegii comerciale vamale din regiune, cum este cazul Tarifului Extern Comun (TEC).

Itamaraty afirmă că Mercosul are în favoarea sa cifrele comerțului din regiune. După o scădere substanțială a relațiilor comerciale dintre țările membre din cauza pandemiei, volumul afacerilor a crescut din nou în cadrul blocului în 2021 (35 de miliarde de dolari) și în 2022 (40 de miliarde de dolari).

În afară de aceasta, Mercosul are negocieri "avansate", potrivit secretarului Mauricio Carvalho Lyrio, cu "Efta", așa cum este cunoscută zona de liber schimb formată de Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția.

O altă problemă care a plasat Brazilia și Uruguayul în tabere opuse este problema Venezuelei. Lula susține revenirea Venezuelei în cadrul blocului, dar recent Lacalle Pou l-a criticat dur pe brazilian pentru că a atenuat acuzațiile de încălcări ale drepturilor omului în țara lui Nicolás Maduro.

În acest context, guvernul brazilian ar urma să ignore subiectul la summit.

"Intenționează Brazilia să ducă [această problemă la reuniunea Mercosul]? Nu. Este în interesul Braziliei să aibă Venezuela [în cadrul blocului]? Da, dar trebuie să discute condițiile", a declarat ambasadoarea Gisela Padovan, secretara pentru America Latină și Caraibe din cadrul Itamaraty. "Motivul suspendării [Venezuelei] a fost nerespectarea calendarului de acțiuni al oricărei țări care dorește să adere [la Mercosul] și, evident, problema democratică este importantă. 

Sursa: RADOR