Fondul Monetar Internațional (FMI) și-a îmbunătățit semnificativ estimările privind evoluția economiei românești, care ar urma să înregistreze în acest an un avans de 6%, una intre cele mai mari creșteri din Europa.

Doar Spania, cu 6,4%, este văzută mai optimist dintre țările europene în cel mai nou raport World Economic Outlook, publicat marți de FMI.

În octombrie, FMI estima că România va înregistra în 2021 o creștere de 4,6%.

FMI și-a îmbunătățit și estimările pentru 2022, până la un avans de 4,8%, față de o creștere de 3,9% cât prognoza în luna octombrie a anului trecut. Conform acestor estimări, performanțele economiei românești vor fi, atât în 2021 cât și în 2022, peste media europeană de 4,5% în acest an și de 3,9% anul viitor.

Potrivit aceluiași raport, inflația ar urma să crească la 2,8% anul viitor urmând apoi să revină la 2,5% în 2022. Deficitul de cont curent ar urma să coboare de la 5,1% din PIB în 2020 la 5% în 2021 și apoi la 4,7% anul viitor.

„Luăm cele mai bune măsuri pentru economie și acest lucru se vede”, a comentat premierul Florin Cîțu prognoza FMI, subliniind că instituția „are încredere în Guvernul României”. 

„Am reușit să stabilizăm economia și să reducem la maximum impactul crizei asupra economiei noastre”, a scris premierul pe pagina sa de Facebook.

Prognoza publicată marți de FMI confirmă faptul că autoritățile au pornit cu premisele bugetare corecte și că România se află pe direcția bună, a spus și ministrul finanțelor, Alexandru Nazare. 

„Este nevoie în continuare de prudență, în special în ceea ce privește cheltuielile bugetare, întrucât evoluția pandemiei este încă incertă, atât la nivelul țării noastre, cât și global", a scris ministrul pe pagina sa de Facebook.

FMI susține că economia mondială va crește cu 6% anul acesta pe fondul măsurilor de stimulare fără precedent luate pentru contracararea efectelor pandemiei de coronavirus (COVID-19). Revizuirea în creștere, de la un avans de 5,5% previzionat în urmă cu aproape trei luni, reflectă în mare parte îmbunătățirea perspectivelor privind economia SUA.

În 2020, economia mondială s-a contractat cu 3,3%.

Totuși, FMI atrage atenția asupra gradului ridicat de incertitudine privind perspectivele economice și că îmbunătățirile ar putea fi cu ușurință afectate de alți factori, în primul rând combaterea cu succes a pandemiei.