Cu toate că numărul de insolvențe deschise în primul semestru s-a înjumătățit, pierderile financiare propagate în economie sunt semnificativ mai mari, rezultă dintr-un studiu Coface.

Din analiza Coface rezultă că în primele șase luni din 2015 s-au deschis 5.524 de insolvențe noi, în scădere cu aproximativ 57% față de aceeași perioadă a anului anterior, când s-au deschis 12.862 de proceduri noi de insolvență.

„Deși numărul procedurilor de insolvențe deschise în primul semestru al anului curent a scăzut la jumătate, comparativ cu nivelul înregistrat în aceeași perioadă a anului anterior, pierderile financiare propagate în economie sunt cu 163% mai mari, iar numărul locurilor de muncă care ar putea fi pierdute este în creștere cu 9%”, spune Iancu Guda, Services Director & Senior Economist, Coface Romania.

Astfel, continuă specialistul, scăderea record a insolvențelor rămâne la un nivel statistic și nu are nicio legătură cu evoluția comportamentului de plată al companiilor private, în condițiile în care acesta din urmă se deteriorează.

Studiul insolvențelor din primul semestru realizat de Coface relevă că aproximativ 98% din contracție se datorează scaderii firmelor insolvente cu cifră de afaceri sub 100.000 de euro, în timp ce numărul insolvențelor în rândul companiilor cu cifră de afaceri de peste un milion de euro este de 329, nivel similar cu cel înregistrat în anul anterior.

Ca număr de insolvențe raportat la mia de companii active, cel mai afectat sector este, surprinzător, industria textilă, urmată de sectorul construcțiilor, care încă nu-și revine din criză.

Pentru prima oară în Studiul Insolvențelor, Coface analizează cele mai importante cinci greșeli în privința managementului investițiilor și al fluxului de numerar, care au determinat intrarea companiilor respective în insolvență. Acestea sunt:

- capitalul de lucru defectuos (folosirea de resurse pe terme scurt pentru investiții pe termen lung sau un ritm de conversie al cheltuielilor în plăți mai rapid decât al vitezei de încasare a veniturilor);

- calitatea proastă a veniturilor (patru din zece companii insolvente au înregistrat profituri semnificative, dar peste două treimi dintre acestea au avut o situație foarte proastă a lichidităților disponibile);

- randamentul operațional insuficient pentru costul cu dobânzile aferente datoriilor contractate;

- investiții ineficiente;

- un randament al investițiilor inferior costului de finanțare aferent creditelor contractate pentru aceste investiții.