Salariile tuturor angajaților din educație vor fi majorate cu 15 la sută din luna decembrie, cu un efort bugetar anual, suportat începând de anul viitor, de 1,7 miliarde lei.

Aceasta este doar cea mai recentă dintre măsurile cu iz electoral anunțate în acest an de autorități. De altfel, chiar la sfârșitul săptămânii trecute, agenția de rating Standard & Poor’s a reconfirmat calificativul acordat României, însă a avertizat asupra faptului că evenimentele de pe agenda politică din România – printre care și judecarea premierului Victor Ponta pentru corupție – și calendarul electoral ar putea atrage după sine un nou val de măsuri populiste.

De altfel, mai mulți economiști au atras atenția că nu este de dorit stimularea creșterii economice doar prin consum, în absența investițiilor.

Reprezentanții băncii centrale, inclusiv guvernatorul Mugur Isărescu, au avertizat în repetate rânduri că economia nu poate face față unei creșteri de salarii peste cea a productivității muncii.

„Din experiență, știu când se dă drumul la zăgaz cât de greu se mai pot opri aceste cereri salariale. Avem o buclă mare de probleme căreia România trebuie să le facă față în viitor”, a avertizat, în august, Isărescu.

Guvernatorul BNR a mai spus, tot atunci: „Avem deja, în ciuda indicatorilor buni, din punct de vedere macroeconomic, o accentuare a decorelării dintre evoluția salariilor și cea a productivității muncii, care se va accentua și se va duce undeva, nu poți s-o absorbi. Se va duce fie în prețuri, se duce deja în cele nealimentare, în deficitul de cont curent probabil, care este mic acum, dar să nu ne bucurăm prea tare, sau se va duce într-un nou ciclu de îndatorare, ca să încercăm să rezolvăm problemele”, a menționat Isărescu.

Mai recent, Fondul Monetar Internațional a recomandat Guvernului să își concentreze eforturile spre atragerea de investiții și tehnologii, atrăgând atenția că stimularea consumului pe termen scurt nu reprezintă o „scurtătură” către prosperitate.

„Noi credem că România trebuie să se gândească cum să atragă investiții, capital și tehnologii. Stimularea consumului pe termen scurt nu este o scurtătură către prosperitate”, a declarat reprezentantul pentru România, Guillermo Tolosa.

În plus, Tolosa a spus că instituția a avertizat despre pericolele care pot apărea și că speră să nu fie compromise inițiativele trecute prin Parlament - menținonând reducerea TVA - fără să se ia niște măsuri de compensare.

Săptămâna trecută, și Standard & Poor's a atras atenția asupra faptului că viitoarele creșteri ale salariilor din sectorul public reprezintă un risc. „Deși așteptările noastre se bazează pe o revenire continuă a consumului intern, ceea ce va susține colectarea de venituri și va compensa o parte din pierderile de venituri, anticipăm o relaxare fiscală suplimentară în pregătirea alegerilor parlamentare din 2016”, au arătat reprezentanții agenției.

Creșteri pe toată linia

Potrivit ministrului Educației, Mihai Cîmpeanu, prin noua majorare, salariile tuturor angajaților din educație vor fi  la 1 decembrie cu 26,7 la sută mai mari decât în martie acest an. De la începutul acestui an, Executivul a crescut cu câte 5 la sută, în martie și în septembrie, salariile personalului didactic auxiliar și cu 12 la sută salariile personalului nedidactic, în august.

Majorarea salariilor în învățământ a fost decisă de Guvern după ce din octombrie au fost crescute și salariile în sănătate cu 25 la sută. Pentru majorarea salariilor în sănătate, efortul bugetar a fost calculat la 1,3 miliarde de lei pe an.

Lista va continua și cu majorările pe care Guvernul le pregătește prin noua lege a salarizării, care urmează să fie aplicată, în etape, începând cu anul viitor.

În plus, din 1 august au crescut indemnizațiile lunare ale președintelui, premierului, președinților Parlamentului, șefilor de servicii de informații, miniștrilor, vicepreședinților, secretarilor și chestorilor Senatului și Camerei Deputaților, Avocatului Poporului, președintelui Consiliului Legislativ și celui al Curții de Conturi, șefului Secretariatului General al Guvernului și cel al Cancelariei premierului.

În acest an au mai fost decise creșterea salariului minim, dublarea alocațiilor de stat pentru copii, reducerea TVA la alimente și scăderea cu 4 puncte procentuale a cotei generale a TVA începând de anul viitor.

Anul trecut, cheltuielile de personal reprezentat circa 22,2 la sută din totalul cheltuielilor bugetare. În prezent, sistemul bugetar include aproximativ 1,2 milioane de angajați, reprezentând un sfert totalul salariaților din economie.

Salariul mediu pe economie a urcat cu 7,7 la sută în luna august comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, după un avans anual de 7,6 la sută cu o lună înainte. Dacă luăm în considerare și inflația negativă, salariul real este acum cu aproape zece procente mai mare decât anul trecut, aceasta fiind cea mai accentuată creștere de după primul trimestru din 2009.