O mare parte a statelor membre ar putea să își modifice planurile naționale pentru redresare și reziliență, pentru a crește sumele alocate investițiilor în domeniul energetic, a declarat joi eurodeputatul Siegfried Mureșan.

Din cele aproximativ 700 de miliarde de euro puse la dispoziție de Uniunea Europeană prin Mecanismul pentru Redresare și Reziliență (MRR), statele membre au aplicat pentru circa 500 de miliarde de euro, în condițiile în care multe guverne au optat să nu ia banii alocați ca împrumuturi. Mecanismul pune la dispoziție 723,8 miliarde de euro (în prețuri curente) sub formă de împrumuturi (385,8 miliarde de euro) și granturi (338 miliarde de euro).

„În momentul de față, există cam 200 de miliarde de euro bani neaccesați de statele membre din componenta împrumuturi. Parlamentul European cere ca acești bani să se ducă în special spre investiții în energie... astfel încât să reducem dependența unor state membre de produsele energetice din Rusia”, a spus Siegfried Mureșan, co-raportor al Parlamentului European pe raportul de implementare a Mecanismului de Redresare și Reziliență.

El a precizat că autoritățile de la Bruxelles au creat un cadru pentru a facilita investiții în energie și securitate alimentară, în contextul conflictului din Ucraina.

„Mă aștept, ca urmare a invaziei, ca majoritatea statelor membre să își modifice planurile naționale pentru redresare și reziliență pentru investiții în energie”, a spus Mureșan, într-o discuție cu jurnaliștii după prezentarea raportului în Parlamentul European.

Plenul Parlamentului European a votat cu 420 voturi pentru, 90 împotrivă si 83 de abțineri raportorul de implementare a Mecanismului de Redresare și Reziliență.

Siegfried Mureșan a explicat că fondurile din PNRR vin în condiții mai bune decât cele pe care le obțin acum de pe piețele financiare majoritatea statelor membre.

„Statele au descoperit că au un necesar mai mare de investiții. În plus, s-au înrăutățit condițiile de finanțare pe piețele financiare, ca urmare a războiului din Ucraina”, a punctat Mureșan.

România este una dintre țările care și-a anunțat intenția de a renegocia PNRR, mai ales pentru a include investiții în infrastructura de irigații.