Ministerul Sănătății a ales să anunțe cifra mai mică: cinci la sută din probele din spitale au fost neconforme. Fără presiune publică nu am fi aflat că, de fapt, în cele mai mari spitale din România e mizerie și atunci când se știe că vine controlul.

În 50 de spitale din cele 289 testate au fost găsite probe neconforme în urma controalelor realizate conform dispoziției ministrului prin intermediul Direcțiilor de Sănătate Publică din țară, a anunțat vineri Ministerul Sănătății.

Inițial, ministerul nu a dorit să publice numele spitalelor cu probleme, invocând o pretinsă cerere a Parchetului, ca urmare a investigațiilor care se fac în cazul dezinfectanților diluați furnizați de Hexi Pharma.

Însă reprezentanții procurorilor au răspuns unei solicitări lansate de Vice referitoare la secretizarea buletinelor de analiză spunând că „între Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și Ministerul Sănătății nu există o corespondență scrisă în sensul celor menționate în solicitarea dumneavoastră”.

Ministerul a spus că „dintr-un număr total de 3.536 teste de sanitație aplicate produselor biocide utilizate în unitățile sanitare, 4,25% au fost neconforme”, informând că „toate acțiunile în legătură cu această cauză se vor derula în coordonarea Parchetului General”.

Vice România a lansat o cerere de acces la informații de interes public în baza legii 544/2001, intens distribuită pe rețelele de socializare, prin care mulți cititori au cerut să primească buletinele de analiză de la testele făcute de autorități. Urmare a numărului ridicat de solicitări, ministerul a decis vineri să facă publică lista spitalelor care au înregistrat probleme la teste.

Rezultatele dezastruoase sunt surprinzătoare având în vedere că acțiunea de control a fost anunțată în prealabil, spitalele având, teoretic, timp să se pregătească.

Mai grav este că un control desfășurat în luna martie în și mai multe spitale (367, dintre care 341 publice și 26 private) constatase „neconformități la normele de supraveghere și control al infecțiilor nosocomiale precum și în gestionarea activităților de curățenie, dezinfecție și sterilizare, deficiențe care cumulativ duc la apariția infecțiilor intraspitalicești cu diferite tipuri de germeni precum și la creșterea numărului acestora”.

În urma acestei acțiuni, ministerul considera necesară „implicarea mult mai activă a personalului din cadrul direcțiilor de sănătate publică județene și a municipiului București cu responsabilități în asigurarea consultanței și a instruirii personalului medical din unitățile sanitare în domeniul supravegherii și prevenirii infecțiilor nosocomiale”.

De asemenea, inspectorii sanitari trebuie să prezinte un raport lunar privind acțiunile de re- control.

Că infecțiile nosocomiale sunt o problemă gravă, ascunsă sub preș, a recunoscut de mult ministrul, care a lansat luna trecută un plan strategic de prevenire și combatere a infecțiilor dobândite în spitale. Iar această acțiune vine în completarea unui program național, probabil ignorat în ultimii ani, de supraveghere a infecțiilor nosocomiale.

Iar acum, după dezvăluirile din ultimele două săptămâni, care au indicat că o mare parte a spitalelor autohtone utilizează dezinfectanți ce ar putea fi diluați, premierul Dacian Cioloș a stabilit că sănătatea trebuie să fie prioritatea numărul 1 a guvernului de tehnocrați. Cu două zile în urmă, Sănătatea era „prioritatea zero”.  

„Ce-o fi însemnând asta?”, se întreabă oamenii de bun simț.

Justiția s-a implicat în scandal „din oficiu”, când procurorii s-au autosesizat în urma dezvăluirilor pornite de Gazeta Sporturilor și dezvoltate de mai multe redacții, inclusiv cea a EurActiv.

Rămâne ca și sistemul medical, de la tehnocratul fost director de spital până la cei care șterg podelele cu dezinfectanții în cauză, să arate că vrea să se însănătoșească.

Până atunci, în Piața Universității, sub sloganul „Haideți să facem ceva”, se anunță un protest cu niște mii de oameni.