Marea Britanie propune o asociere vamală cu Uniunea Europeană și vrea să continue să fie parte din unele agenții europene pentru a avea reglementări similare.

Guvernul britanic a publicat joi un document în care își prezintă inteniile privind relația viitoare cu Uniunea Europeană, după planificata ieșire din blocul comunitar la sfârșitul lunii martie 2019.

Documentul a fost agreat săptămâna trecută de cabinetul condus de Theresa May, dar doi dintre miniștrii de frunte și-au dat ulterior demisia - secretarul de stat pentru Brexit, David Davis, și ministrul de externe, Boris Johnson. Dar May pare că are susținerea Partidului Conservator pentru a propune negociatorilor europeni că Marea Britanie va respecta o bună parte din standardele UE pentru a rămâne în relații strânse cu restul de 27 de state.

Prin această Carte Albă, Marea Britanie dorește instituirea unei noi „zone de liber schimb pentru bunuri”, destinată să mențină schimburi comerciale „fără fricțiuni” cu UE.

Pentru a evita o frontieră între Republica Irlanda - parte a UE - și Irlanda de Nord - care rămâne în Regatul Unit - britanicii propun un „aranjament vamal simplificat”.

Între Marea Britanie și UE nu vor fi taxe și nici controale vamale, dar Londra vrea să își păstreze dreptul de a negocia propriile acorduri comerciale cu alte țări, asigurând că vor fi plătite taxele vamale necesare.

Dacă în sectorul bunurilor, Marea Britanie își dorește o colaborare strânsă cu UE, sectorul serviciilor ar urma să facă obiectul unui nou acord, care să ofere Marii Britanii „libertatea de a-și trasa propria cale în domeniile cele mai importante ale economiei sale”.

Guvernul recunoaște însă că, pentru servicii, un astfel de acord ar implica „mai multe bariere” față de cele existente și va priva instituțiile financiare de „pașaportul european” care le permite să opereze liber pe continent.

În ce privește circulația persoanelor, Londra vrea să dezvolte „un nou cadru care să respecte controalele britanice la frontiere”, permițând în același timp cetățenilor să se deplaseze „în țările lor respective”.

Deși va pune capăt libertăți de mișcare a persoanelor, Marea Britanie va încerca să asigure că turiștii vor putea călători liber și va încerca să acomodeze politicile de imigrație cu necesitățile mediului de afaceri.

Londra a însoțit acest plan cu propuneri privind un „parteneriat de securitate”, prin care Marea Britanie ar rămâne membră a agențiilor Europol și Eurojust și ar dezvolta acorduri de „coordonare” în chestiunile de politică externă și de apărare.

În plus, britanicii vor rămâne membri ai agențiilor care guvernează domenii puternic reglementate - precum sectorul farmaceutic sau sectorul aviatic.

De asemenea, deși Marea Britanie nu va mai face parte din Politica Agricolă Comună, va respecta regulile ce guvernează sectorul agro-alimentar din UE, pentru a asigura comerțul fără fricțiuni pe care Londra și-l dorește în relație cu restul Europei.

Prin publicarea acestui plan, Theresa May speră să accelereze negocierile cu UE în perspectiva ieșirii oficiale a Marii Britanii din blocul comunitar, în martie 2019.

Negociatorul-șef al UE, Michel Barnier, a reacționat pe Twitter la propunerile Londrei, anunțând că va începe analiza lor și că este „nerăbdător să negocieze cu Regatul Unit săptămâna viitoare”.