Statele occidentale continuă să anunțe sancțiuni pentru Rusia, după ce forțele armate ale acesteia au invadat Ucraina.

Statele Unite au anunțat marți interzicerea completă a importurilor de petrol, gaze și cărbune din Rusia, dar și investițiile americane în sectorul energetic din Federația Rusă, ca represalii pentru invadarea Ucrainei.

„Interzicem toate importurile petrol, gaze și cărbune din Rusia. Gazele rusești nu vor mai fi acceptate în porturile SUA. SUA au decis să sprijine poporul ucrainean și am clarificat faptul că nu vom susține invazia rusă asupra Ucrainei. Am luat această decizie împreună cu partenerii noștri din întreaga lume, în special cu statele europene”, a declarat președintele american Joe Biden, potrivit News.ro.

Marea Britanie a anunțat că vrea să renunțe la importurile de țiței din Rusia până la finalul acestui an. Oficialii britanici au spus că, deși petrolul rusesc are o pondere redusă în consumul energetic al Regatului Unit, perioada de pregătire de până la finele anului este destinată assigurării unei tranziții line. Pentru moment, Marea Britanie nu a anunțat și o limitare a importurilor de gaze naturale, dar gazele din Rusia reprezintă o mică parte din consum.

„Ceea ce încercăm cu aliații noștri este să slăbim economia rusă, să oprim finanțarea pe care președintele rus Vladimir Putin o folosește pentru mașina sa de război”, a spus ministrul britanic de externe, Liz Truss.

Și Joe Biden a vorbit de unitatea aliaților. „Principala preocupare a SUA este să ofere un răspuns unit la agresiunea lui Putin, alături de NATO, UE și toți aliații noștri. Înțelegem că partenerii din Europa nu ni se pot alătura. SUA produce de două ori mai multă energie decât toate statele UE la un loc, însă lucrăm împreună ca să dezvoltăm o strategie de lungă durată pentru a reduce dependența UE de energia Rusiei”, a spus președintele american.

Comisia Europeană a anunțat marți un plan menit să asigure independența Europei de combustibilii fosili din Rusia cu mult înainte de 2030. Până la sfârșitul anului 2022, cererea UE de gaz rusesc s-ar putea reduce cu două treimi, susține Comisia.

Planul, denumit REPowerEU, prezintă o serie de măsuri menite să răspundă creșterii prețurilor la energie în Europa și să reconstituie stocurile de gaze pentru iarna următoare.

„Europa se confruntă cu o creștere a prețurilor la energie de mai multe luni, însă incertitudinea care există în prezent cu privire la aprovizionare agravează această problemă. REPowerEU va încerca să diversifice aprovizionarea cu gaze, să accelereze introducerea gazelor din surse regenerabile și să înlocuiască gazul pentru încălzire și producerea de energie electrică”, a precizat Comisia.

Executivul european consideră că UE poate scăpa, cu mult înainte de 2030, de dependența noastră de combustibilii fosili din Rusia.

REPowerEU va spori reziliența sistemului energetic la nivelul UE, bazându-se pe doi piloni: diversificarea aprovizionării cu gaze, prin creșterea importurilor de GNL și prin gazoducte de la furnizori din afara Rusiei și datorită creșterii producției și importurilor de biometan și hidrogen și reducerea mai rapidă a utilizării combustibililor fosili în locuințele, clădirile, industria și sistemul nostru energetic, prin îmbunătățirea eficienței energetice, prin recurgerea în mai mare măsură la sursele regenerabile de energie și la electrificare și prin eliminarea blocajelor din infrastructură.

Punerea în aplicare integrală a propunerilor legislative din cadrul pachetului „Pregătiți pentru 55” prezentat de Comisie ar reduce deja consumul anual de gaz fosil cu 30 %, echivalentul a 100 de miliarde de metri cubi, până în 2030. „Dacă s-ar adopta măsurile din planul REPowerEU, am putea elimina treptat cel puțin 155 de miliarde de metri cubi de gaz fosil, echivalentul volumului importat din Rusia în 2021. În termen de un an se poate realiza o reducere de aproape două treimi, punându-se astfel capăt dependenței excesive a UE de un singur furnizor”, susține Comisia.