Marea Britanie s-a conformat cererilor Uniunii Europene pentru a avansa cu discuțiile privind Brexit în faza a doua, cea a negocierii viitorului parteneriat, scrie presa britanică.

Negocieri de culise au avut loc fără întrerupere în ultima perioadă și au rezultat într-un acord mai larg, ce ar marca suma brută pe care Marea Britanie le-ar avea de plătit la aproape 90 de miliarde de lire sterline (circa 100 miliarde de euro, dar britanicii estimează că suma efectivă de plată să fie doar la jumătate, scrie The Guardian, citând surse europene.

„Am înțeles că Marea Britanie vrea să prezinte o înțelegere financiară... dar trebuie să vedem toți termenii”, a spus un înalt oficial UE pentru publicația britanică.

Pachetul ar totaliza între 60 și 65 de miliarde de euro, dar oficialii europeni nu discută cifre concrete, iar britanicii se vor strădui să reducă cât mai mult „prețul” final.

Potrivit The Telegraph, valoarea aranjamentului este lăsată intenționat deschisă interpretărilor, dar cifrele sunt ceva mai mici decât cele prezentate de The Guardian, respectiv între 45 și 55 de miliarde de euro, în funcție de cum calculează fiecare parte.

Luni, are loc o întâlnire crucială între premierul britanic Theresa May și șeful Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, în care se vor discuta toate cele trei subiecte principale ale negocierilor privind Brexit - situația cetățenilor europeni din Marea Britanie, factura divorțului și granița din Irlanda.

Dacă executivul de la Bruxelles va considera că este evident rezultatul negocierilor asupra sumei, atunci ar putea recomanda Consiliului European că s-a înregistrat suficient progres pentru ca negocierile să intre în faza discutării viitorului parteneriat dintre UE și Marea Britanie.

Liderii UE vor lua o decizie privind trecerea la următoarea fază în cadrul Consiliului din 14-15 decembrie.