Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a anunțat luni seară, la Realitatea Plus, că alocațiile vor fi majorate de la 1 august cu un procent în jurul a 15%.

"La dublarea alocațiilor a fost mereu o problemă, e o lege populistă facută de PSD ca să arunce în aer Guvernul. E o lege făcută fără finanțare, din punctul meu de vedere e neconstituțională. Noi vom crește alocațiile de la 1 august, e în avizare deja proiectul de lege, în următoarea ședință de Guvern va fi avizat. Și în creșterea pensiilor," a afirmat ministrul Finanțelor.

Întrebat care ar fi procentul de majorare luat în calcul, Cîțu a precizat că este mai mare decât propunerea făcute pentru pensii, adică de 10%.

"În jurul cifrei de 15%, dar vom face de la 1 ianuarie o altă creștere, nu ne oprim aici. Știm că sunt probleme, dar contextul este unul dificil", a mai spus Cîțu.

+++

Pe 3 iunie, Camera Deputaților a respins OUG a Guvernului prin care se amâna până la1 august creșterea alocațiilor pentru copii. 209 deputați au votat în favoarea respingerii, trei împotrivă, iar 98 s-au abținut.

OUG, care viza prorogarea până la 1 august a aplicării prevederilor Legii nr.14/2020 privind dublarea alocațiilor pentru copii, a fost respinsă la începutul anului și se senatori.

Legea prin care urmau să fie mărite alocațiile a fost promulgată pe 14 ianuarie de președintele Klaus Iohannis. Alocațiile trebuiau să fie dublate de la 150 de lei la 300 de lei, începând cu 1 martie, dar Guvernul Orban a emis o OUG pentru a proroga termenul din cauza lipsei de bani.

Când s-a votat în Parlament legea la finalul lunii decembrie 2019, parlamentarii PNL și-au scos cartelele de vot pentru că nu au fost de acord cu proiectul.

Premierul Ludovic Orban a spus în repetate rânduri că Executivul nu își permite dublarea alocațiilor din cauza lipsei de bani de la bugetul de stat.