Nuclearelectrica și China General Nuclear Power Corporation au semnat, luni, memorandumul de înțelegere privind construcția și operarea a două noi reactoare la centrala nucleară de la Cernavodă.

„Suntem optimiști că în termen de doi ani va începe realizarea celor două unități”, a spus Andrei Gerea, ministrul Energiei, IMM-urilor și Mediului de Afaceri.

„România are o serie de avantaje în domeniul nuclear, precum expertiza în exploatare la Unitățile 1 și 2 CNE Cernavodă, producție la prețuri competitive, indicatori de performanță excelenți și lipsa impactului asupra mediului înconjurător. În acest context, realizarea  proiectului unităților 3 și 4  poate contribui substanțial la creșterea economică a țării”, a adăugat ministrul.

Potrivit Asociației Forumul Atomic Român – ROMATOM, 47 de societăți românești, private sau de stat, au capabilitățile necesare implicării în realizarea Unităților 3 și 4 de la Cernavodă. „Vor rezulta cel puțin 16.000 locuri de muncă directe în industria națională pentru finalizarea acestui proiect”, a spus Marius Gheorghiu, directorul general al ELCOMEX IEA, compania care deține președinția ROMATOM.

Dezvoltarea unităților 3 și 4 la Cernavodă va continua cu negocierea Actului Constitutiv și a Acordului Investitorilor în vederea înființării companiei de proiect și, implicit, cu stabilirea strategiei de finanțare a proiectului și selectarea serviciilor de inginerie, construcție și mentenanță în vederea inițierii lucrărilor de construcție, în conformitate cu Strategia de continuare a proiectului, a explicat Ministerul Energiei.

Centrala de la Cernavodă are două reactoare funcționale, fiecare cu o capacitate de circa 700 de megawați. Proiectul de construcție a două noi reactoare ar dubla capacitatea centralei, care acum furnizează aproape 20 la sută din electricitatea consumată în România.