Ministerul de Finanțe va comunica permanent Comisiei Europene situația finanțelor publice și s-a angajat în fața oficialilor de la Bruxelles că va lua măsuri de ajustare a deficitului în caz de derapaje.

Comisia Europeană și-a exprimat recent îngrijorarea privind riscul ca deficitul bugetar să depășească în acest an nivelul maxim acceptat în UE, de 3% din produsul intern brut.

Într-un răspuns transmis la o solicitare a News.ro, Ministerul de Finanțe a anunțat că va comunica permanent cu reprezentanții Comisiei stadiul îndeplinirii țintei de deficit bugetar, stabilită la puțin sub 3% din produsul intern brut (PIB) pentru 2017, iar în caz de deviere de la țintă vor fi luate măsuri de ajustare a deficitului bugetar.

Premierul Sorin Grindeanu s-a întâlnit vineri dimineață cu ministrul finanțelor, Viorel Ștefan, și cu șeful Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), Bogdan Nicolae-Stan, pentru a discuta situația încasărilor la buget, după ce execuția bugetară din prima lună a ridicat semne de întrebare privind țintele pe întregul an.

Chiar dacă bugetul consolidat a înregistrat un excedent de 3 miliarde lei în ianuarie (mai mic decât 4,7 miliarde de lei în aceeași lună din 2016, veniturile au fost cu aproape 6% mai mici decât în aceeași perioadă a anului trecut, în contextul în care bugetul este bazat pe o creștere de 15% a încasărilor în 2017.

Comisia Europeană a estimat recent, în cadrul Prognozei de iarnă, că deficitul bugetar al României va depăși plafonul de 3% din PIB, sub care s-a menținut în ultimii ani. Astfel, potrivit documentului întocmit de Executivul UE, România va înregistra un deficit bugetar de 3,6% din PIB în 2017 și de 3,9% din PIB în 2018.

„Pe aceste considerente, există un risc clar, în baza previziunilor Comisiei referitoare la anii 2017 și 2018, de neîndeplinire a criteriilor de deficit”, avertizează, într-o scrisoare transmisă lui Viorel Ștefan, vicepreședintele Comisiei Europene, Valdis Dombrivskis, și comisarul pentru Afaceri Economice și Financiare, Pierre Moscovici.

De cealaltă parte, Ministerul de Finanțe a transmis că România a primit doar o scrisoare formală din partea comisarilor europeni Valdis Dombrovskis și Pierre Moscovici, în contextul publicării de către Comisia Europeană a rapoartelor privind situația economică și socială din statele membre, iar acest document nu cuprinde referiri la dezechilibre economice, ci o preocupare despre o eventuală depășire a țintei de deficit pentru anul 2017.