Ministerul Dezvoltării a aprobat finanțarea a încă 19 creșe moderne și eficiente din punct de vedere energetic, incluse în Programul național de construire de creșe, derulat de Ministerul Dezvoltării, a anunțat ministrul Cseke Attila.

Acestea se adaugă celor 60 de creșe aprobate din bugetul național și celor 124 cu finanțare europeană, prin Planul Național de Redresare și Reziliență, ceea ce reprezintă un total de 203 creșe finanțate până în prezent.

Astfel, în municipiile Târgu Jiu și Satu Mare va fi construită câte o creșă mare (pentru 100-110 copii), iar localitățile Chișineu-Criș, Fântânele, Ineu, Brașov, Sfântu Gheorghe, Sântana de Mureș, Călimănești, Lupeni și Sighișoara vor beneficia de câte o creșă medie (fiecare cu o capacitate de 70 de copii). Totodată, câte o creșă mică (pentru câte 40 de antepreșcolari) va fi finanțată în Lipova, Valea lui Mihai, Târgu Lăpuș, Căpleni, Perieni, Ghelința, Ulmi și Dumbrava.

"Prin construcția acestor 19 creșe, creăm 1.170 de noi locuri pentru copiii din aceste localități", a precizat ministrul Dezvoltării. 

În 2021, Ministerul Dezvoltării a demarat un amplu program pentru construirea de creșe, prin care vor crește semnificativ locurile din creșele de stat. Creșele vor fi construite după un proiect tip, elaborat de minister, care vine în ajutorul autorităților publice locale și care va diminua timpul necesar construcției.