Licitația internațională pentru studiul de fezabilitate pentru exploatarea grafitului din România a fost câștigată de firma de consultanță Roland Berger, a anunțat marți Claudiu Năsui, ministrul economiei.

„România poate deveni un loc foarte important pentru industria bateriilor, iar asta în mod natural, fără subvenții sau scheme de ajutor de stat plătite tot din banii contribuabililor. Multe tehnologii moderne pentru fabricarea bateriilor și a panourilor solare folosesc grafenul, care se obține din grafit, produs pe care de asemenea vrem să-l fabricăm în România”, a scris Năsui pe pagina sa de Facebook.

El a precizat că, potrivit ultimelor prospecțiuni, zăcământul în cele două exploatații din zona Baia de Fier, Cătălinu și Ungurelașu ar ajunge pentru câteva zeci de ani de exploatare, cu aplicarea tuturor normelor de mediu agreate de UE.

„Acest nou pas din dezvoltarea Salrom stă mărturie pentru ceea ce poate face o reformă în adevăratul sens al cuvântului, când consiliul de administrație este performant și alcătuit din profesioniști care și-au dovedit competențele în mediul privat”, a scris Năsui.

Salrom, cel mai mare producător de sare din România, încearcă de mai mulți ani să redeschidă cele două mine, închise în 2006 și, respectiv, 2004, din motive de neprofitabilitate.

Grafitul este o materie primă principală și pentru electrozii industriali, inclusiv pentru electrolizoarele de apă care produc hidrogen, fiind esențial pentru fabricarea bateriilor pentru mașini electrice, alături de litiu și cobalt.

„Iată că România poate face și produse pentru viitor, nu produse ale trecutului susținute în zadar, an de an, cu banii contribuabililor doar pentru plata unor salarii către fel și fel de șefi care nu și-ar găsi de muncă în nicio companie privată”, a mai spus ministrul economiei.