Ministerul Energiei susține că va urmări atent subiectul referitor la posibilul schimb de active dintre companiile OMV și Gazprom, în ciuda faptului că grupul austriac spune că activitățile din România nu sunt pe lista de discuții.

Hotnews.ro a relatat joi că Gazprom ar urma să primească rafinăria Petrobrazi și benzinării din Bulgaria în schimbul unei participații la un zăcământ de gaze din Siberia în cadrul unui schimb de active cu OMV, proprietarul celei mai mari companii listate din România, OMV Petrom.

Gazprom vrea să-și extindă prezența pe piața locală, în contextul în care România este din ce în ce mai puțin dependentă de gazul rușilor, iar una dintre căile pe care ar putea-o urma este parteneriatul cu OMV. Austriecii spun însă că activele din România nu sunt pe masa negocierilor. 

Ministerul Energiei, care este și acționar minoritar al Petrom, spune că dialoghează „constant cu toate societățile care activează în domenii strategice ale energeticii românești, inclusiv pentru a clarifica informații sau presupuneri legate de activitatea acestora, în scopul de a îndeplini obiectivul nostru fundamental: respectarea și protejarea intereselor României în orice situație”. 

OMV susține că nu va renunța la managementul activelor strategice în cadrul negocierilor cu Gazprom, iar OMV Petrom nu face obiectul discuțiilor.

„Am declarat foarte clar că nicio acțiune a OMV - și în consecință a OMV Petrom - nu se află pe masa negocierilor. Orice presupunere legată de schimbul de active este falsă, întrucât suntem la începutul procesului de negociere și nu s-a luat încă nicio decizie”, potrivit oficialilor OMV.

„De asemenea, am mai declarat foarte clar că nu vom renunța la dreptul de management în niciun activ strategic. OMV Petrom a fost, este și va fi un activ de bază, iar România rămâne o piață-cheie”, au mai spus reprezentanții OMV, potrivit Agerpres. 

Ministerul Energiei spune că a luat notă de comunicatul transmis de compania OMV pentru clarificarea aspectelor apărute în presă în ultima perioadă. „Vom urmări atent, în perioada următoare, cele prezentate în comunicat și vom avea aceste teme pe agenda prioritară de discuții cu compania mai sus menționată. OMV Petrom este o companie de succes și sunt convins că anul 2016 va însemna atingerea unor obiective importante pentru activitatea sa în România”, a declarat Victor Grigorescu, ministrul energiei. 

OMV și Gazprom au convenit în luna septembrie un posibil schimb de acțiuni. Cu toate acestea, până în prezent, nu s-a decis care sunt activele ce ar urma să fie oferite în mod concret de OMV grupului Gazprom în schimbul unei participații de 25 la sută la zăcământul de gaze naturale Urengoy din Siberia. 

Directorul general de la OMV, Rainer Seele, a declarat la finele anului trecut că grupul energetic austriac a pregătit o listă scurtă cu trei nume de active pentru un posibil schimb cu grupul rus Gazprom. 

Potrivit unui articol apărut în presa austriacă în decembrie 2015, rafinăriile OMV de la Schwechat (Viena) și Burghausen am Inn (Bavaria) ar urma să fie transferate unei companii separate, pentru a permite participarea rușilor de la Gazprom. Numai afacerile OMV din România nu vor suferi modificări, pentru că autoritățile române nu vor permite implicarea grupului rus Gazprom în afacerile Petrom, scrie Agerpres. 

Statul austriac deține aproape o treime din acțiunile OMV. În cadrul Petrom, OMV are 51 la sută, iar Ministerul Energiei 20,6 procente.