Valoarea deficitului guvernamental anunțat de Eurostat pentru trimestrul I este în linie cu valorile din anul anterior, susține Ministerul român de Finanțe.

„Valoarea comunicată de 3,2% din PIB este calculată pe baza soldului ESA ajustat sezonier, reflectând componenta de trend a deficitului bugetar înregistrat în trimestrele anterioare din 2016, și raportată la PIB din trimestrul I, trimestru în care PIB înregistrează de obicei cea mai redusă valoare nominală din cele 4 trimestre ale anului. În 2016 PIB în trimestrul I a fost de 146,4 miliarde de lei în timp ce valoarea cea mai ridicată a PIB-ului trimestrial s-a înregistrat în trimestrul IV de 228,9 miliarde de lei”, spune ministerul într-un comunicat postat vineri pe website-ul instituției.

Joi, Oficiul European de Statistică (Eurostat) a anunțat datele privind deficitul guvernamental din primul trimestru la nivelul Uniunii Europene. Astfel, timp ce în UE și în zona euro, deficitul a scăzut cu 0,2 puncte procentuale în primul trimestru al acestui an comparativ cu ultimul trimestru al anului trecut, în România deficitul a înregistrat cea mai mare creștere din rândul statelor membre, de aproape 1,4 puncte procentuale, de la 1,8% din PIB în trimestrul patru 2016, până la un deficit de 3,2% din PIB în primul trimestru al acestui an. 

În datele publicate de Eurostat se observă că același indicator a înregistrat un maxim de 3,6% din PIB în trimestrul II 2016, în timp ce valoarea înregistrată în trimestrul I din 2016 a fost de 3,1% din PIB, notează Ministerul de Finanțe. „Raportat la perioada comparabilă din 2016 (trimestrul I) se observă că deficitul bugetar a crescut doar marginal cu 0,1 (puncte procentuale) la 3,2% din PIB, ceea ce sugerează că ținta de deficit pentru finalul anului 2017 este în program”, conchide ministerul.