Ministerul Muncii a salutat creșterea salariului mediu anunțată miercuri de Institutul Național de Statistică, dar nu a citit câteva paragrafe mai jos unde statisticienii arată că, de fapt, majorarea salariilor a fost anulată de creșterea prețurilor.

„Ministerul Muncii și Justiției Sociale salută creșterea salariului mediu net anunțată de Institutul Național de Statistică în comunicatul remis: «Câștigul salarial mediu nominal net a fost de 2487 lei, în ușoară creștere față de luna precedentă cu 3 lei (+0,1%)»”, își începe instituția comunicatul de presă transmis miercuri.

În același timp, INS a remarcat și că „indicele câștigului salarial real a fost de 99,8% pentru luna februarie 2018 față de luna precedentă”. Cu alte cuvinte, rata inflației a fost mai mare decât creșterea salariilor în februarie, adică majorarea prețurilor a fost peste cea a câștigurilor salariaților.

Altfel spus, deși au încasat salarii mai mari, cu 3 lei în medie, angajații au putut cumpăra mai puține produse în luna februarie comparativ cu ianuarie.

Totuși, față de aceeași lună a anului trecut, salariul mediu nominal net a crescut cu 11,2%. Față de februarie 2017, prețurile de consum au crescut cu 4,7%, astfel că majorarea în termeni reali a câștigurilor salariale a fost de 6,5%.