Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, anunță că a semnat joi Ordinul prin care acordă companiei Tarom un ajutor de stat în valoare de 1,9 milioane de euro.

"Prin suma acordată din bugetul Ministerului Transporturilor, TAROM își va putea acoperi prejudiciul cauzat de pandemia COVID-19, în perioada 1 iulie – 31 decembrie 2020. Comisia Europeană a autorizat această măsură și mai analizează, în prezent, o altă solicitare a TAROM pentru acordarea unui ajutor de restructurare în valoare de aproximativ 85 de milioane de euro", a scris Grindeanu pe pagina lui de Facebook.

La începutul săptămânii, Comisia Europeană a decis că măsura de ajutor din partea României în valoare de 1,9 milioane de euro pentru compania aeriană Tarom este în conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat.

Aceste despăgubiri vin după o altă măsură aprobată de Comisia Europeană la data de 2 octombrie 2020, care era destinată să despăgubească Tarom pentru pagubele înregistrate în perioada 16 martie-30 iunie 2020.

Din cauza restricțiilor impuse pentru limitarea pandemiei, Tarom a înregistrat o scădere semnificativă a traficului și a profitabilității în perioada menționată.

Ajutorul de stat va lua forma unei injecții de capital.Comisia a analizat măsura în temeiul articolului 107 alineatul (2) litera (b) din TFUE, care îi permite Comisiei să aprobe măsurile de ajutor de stat acordate de statele membre pentru a despăgubi anumite întreprinderi sau anumite sectoare (sub formă de scheme) pentru daunele cauzate în mod direct de evenimente extraordinare. Comisia consideră că măsura adoptată de România va acoperi pagubele care au legătură directă cu pandemia de coronavirus.

De asemenea, Comisia a constatat că măsura este proporțională, deoarece compensația nu depășește ceea ce este necesar pentru acoperirea daunelor. Din aceste motive, Comisia a ajuns la concluzia că măsura românească este în linie cu prevederile UE privind ajutoarele de stat.