Legătura rutieră cu Moldova este „o prioritate absolută”, spune Ministerul Transporturilor, după un protest la Iași care a cerut ca parlamentarii din regiune să nu voteze bugetul dacă nu vor fi alocați bani pentru autostrada Iași-Târgu Mureș.

„Conform prevederilor Master Planului General de Transport, legătura rutieră cu Moldova reprezintă o prioritate absolută ce cuprinde 3 coridoare principale de legătură suprapuse cu reţeaua Trans-Europeană de Transport”, spune ministerul într-un comunicat transmis luni.

Ministerul Transporturilor are responsabilitatea pregătirii şi gestiunii portofoliului de proiecte pentru finanţarea din fonduri europene în perioada 2014-2020 şi post 2020 în conformitate cu Master Planul General de Transport.

Peste 150 de persoane au manifestat duminică, în centrul municipiului Iaşi, cerând parlamentarilor din Moldova să nu voteze bugetul pe 2018, dacă nu vor fi alocaţi bani pentru construcţia autostrăzii Iaşi-Târgu Mureş, potrivit News.ro.

Trei autostrăzi sunt prevăzute pentru a face legătura între Moldova și restul țării, iar valoarea acestor proiecte depășește 7,3 miliarde de euro, potrivit ministerului.

Astfel, Autostrada Montana cu secţiunile Târgu Neamţ-Iaşi-Ungheni şi secţiunea Târgu  Mureş-Târgu Neamţ face parte din Coridorul Moldova-Transilvania-Europa Centrală, cu o valoare totală estimată fără TVA a coridorului de 4,13 miliarde euro şi o lungime totală de 318 de kilometri. Coridorul Braşov-Oituz-Bacău are o lungime de 160 km şi o valoare estimată de 1,84 miliarde euro fără TVA, în timp ce Coridorul Bucureşti-Ploieşti-Buzău-Focşani-Bacău-Roman-Paşcani are o lungime de 327 km şi o valoare estimată de 1,35 miliarde euro fără TVA.

„Ministerul Transporturilor, prin Organismul Intermediar pentru Transport, va întreprinde toate demersurile necesare în vederea obţinerii finanţării necesare realizării tuturor obiectivelor de conectivitate rutieră a Moldovei, în perioada curentă de programare şi post 2020”, promite autoritatea.