Purceluși gratis pentru fermieri care vor să crească porci din rasele Mangalița și Bazna, pentru care „câțiva oameni au avut dragoste”, a spus ministrul Agriculturii.

Ministrul Agriculturii Petre Daea s-a aflat joi la Alba Iulia cu ocazia caravanei „Alege oaia!”. Aici, Daea a anunțat că ministerul va oferi gratis fermierilor purcei din rasele Mangalița ș Bazna. 

„Suntem deja cu un proiect de act normativ în faza de avizare la ministerele de linie privind porcul de rasă indigenă. Sunt cele două rase, Mangalița și Bazna, care au fost abandonate în ultima perioadă de timp, dar, din fericire, câțiva oameni în țara aceasta care au avut dragoste față de acest animal, față de aceste rase le-au păstrat. Avem un efectiv redus, dar pe care îl susținem în așa fel încât efectivul să crească și apoi să distribuim carnea de Bazna și de porc Mangalița. Este un program care va suscita interes, a declarat Petre Daea, citat de Agerpres.

Ministrul a spus și cine se poate înscrie în program.

„Actul normativ este în avizare la celelalte ministere. Se vor înscrie în program atât cei care doresc să crească purcei și cei care doresc să îngrașe purcei, respectiv și cei care vor procesa. Într-un cuvânt, există un lanț al producerii cărnii de porc din aceste două rase bine pus la punct și pe care îl dezvoltăm cu scopul triplu, anume cel de a dezvolta și a păstra rasa respectivă, de a valorifica cerealele din gospodăriile populației și, evident, de a acorda consumatorului produse bune și foarte bune”, a mai spus Daea.