Florin Cîțu, noul ministru de finanțe, a spus joi că situația finanțelor publice depășește cele mai pesimiste așteptări ale sale, acuzând fostul guvern de conducerea economiei cu două bugete paralele.

Cîțu a spus că, de la numirea sa în funcția de ministru de finanțe, a stat să vadă care e situația datelor reale. „Ca o concluzie: cam tot ce am găsit a depășit cele mai pesimiste așteptări ale mele”, a spus Cîțu, într-o conferință de presă susținută la Ministerul Finanțelor Publice.

„În ultimii 3 ani, economia României a fost condusă după 2 bugete: A fost un buget, cel prezentat în Parlament, și care nu a fost asumat nici de premier nici de ministrul finanțelor publice, și un al doilea buget, care avea toate informațiile reale, un buget folosit pentru finanțarea baronilor locali și așa mai departe. Este exact metoda, și nu am găsit altă comparație, metoda folosită de Al Capone de a avea două registre, un registru pentru fisc și unul pentru el (s.n), a spus Cîțu.

El a spus că a discutat cu partenerii internaționali (Comisia Europeană, FMI) și nici aceștia nu cunoșteau situația reală.

În ceea ce privește datele la zi, Cîțu a declarat că deficitul bugetar la 10 luni este de 2,84% din produsul intern brut, nivel care depășește estimarea pentru întregul an. 

„Deficitul la 9 luni trebuia să fie 2,28%, execuția la 9 luni este 2,60%. Azi, vă prezint execuția la 10 luni, exact cum mi-a predat-o domnul Teodorovici (fostul ministru al finanțelor - n.r.), 2,84%. Este exact ceea ce am preluat eu, la 2,84%, mai mult decât trebuia să fie la sfârșitul anului”.

 

„Deficitul astăzi, așa cum arată situația, dacă nu facem nimic, deficitul bugetar este în jur de 4%, mai precis peste 4%”.

Cîțu a acuzat că datele din buget au fost schimbate discreționar și că va sesiza organele competente.

„Totul a fost premeditat. Tot ce a fost în cei trei ani de zile a fost premeditat. Pe deoparte aveam câteva indicii prin faptul că își dădeau tot felul de derogări de la legea responsabilității fiscale și așa mai departe, azi avem indicii la cum au fost folosiți banii în buget. Un lucru foarte grav e că în ultimii 3 ani au fost afectate fundamentele economiei românești”, a spus ministrul.

În replică, fostul ministru de finanțe, Eugen Teodorovici, și-a exprimat „profunda dezamăgire și mâhnire” vizavi de faptul că ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, „nu știe să citească un buget”.

„M-aș fi așteptat ca ceea ce discutăm astăzi să fie strâns legat de o situație pe care ministrul de finanțe, domnul Vasile Cîțu, să o prezinte după primele zece zile de mandat. Din păcate, a fost o tentativă de conferință de presă. În primul rând, dacă ar fi să ne luăm după alegațiile domnului Vasile Cîțu ar trebui să mă prezint în fața dumneavoastră ca Eugen Teodorovici, alias Al Capone. Dar sunt Al Capone cum domnul Vasile Cîțu este șeful FBI”.

Teodorovici a susținut și că între datele reale și cele prezentate public nu există diferențe. „Pentru că tot ceea ce eu am prezentat ca ministru de finanțe au fost date pe care întreaga echipă de profesioniști le prezintă în mod clar și își asumă acele date”. 

Cîțu a acuzat fosta guvernare că a fost transformat bugetul statului „dintr-un instrument de susținere a economiei într-un instrument în slujba partidului”. El a explicat că banii erau transferați pentru interese de partid prin rectificările bugetare.

„La începutul anului vedeai că bugetul era dimensionat OK, erau bani pentru investiții, școli și așa mai departe. Rectificările bugetare luau acești bani și îi transferau către interesele de partid”, a acuzat ministrul.

„Nu se putea face acest lucru fără complicitatea Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză și fără câteva artificii contabile care aranjau lucrurile. Dragnea, Vâlcov și Teodorovici știau că banii nu vor ajunge la investiții. (...) Studiem posibilitatea sesizării organelor de cercetare penală pentru constituirea unui grup infracțional organizat”, a mai spus Cîțu. 

Teodorovici a replicat la această acuzație recomandându-i lui Cîțu „să îl consulte pe colegul de Cabinet, domnul ministru al Justiției, domnul Predoiu, care să îi explice în mod foarte clar ceea ce înseamnă sau care sunt consecințele unui denunț calomnios”.