În cea de-a treia parte a interviului acordat EURACTIV România, Ciprian Teleman răspunde întrebărilor legate de locul codaș ocupat de România în indexul european al digitalizării.

În legătură cu indicatorii DESI, care plasează populația României pe unul dintre ultimele locuri din Europa în privința competențelor digitale, ministrul Ciprian Teleman a spus:

 

„Aici colaborăm și cu industria de software. Avem în discuție o scrisoare ANIS (Asociația patronală a industriei de software și servicii - n.r.), care ne cere sprijinul pentru ca în programa școlară să fie introduse mai multe ore de digital și susținem acest lucru, evident fără a forța anumite note.


Avem în vedere, de asemenea, dezvoltarea învățământului dual. Și uite aici avem un exemplu foarte aproape: Republica Moldova și-a formalizat mult mai bine și mult mai demult, de zece ani de zile, acest învățământ dual, ceea ce, peste zece ani, îi ajută să aibă o creștere foarte rapidă a investițiilor străine, pentru că au capacitatea de a absorbi aceste investiții. Bine, și prin altfel de mijloace, fiscale, diferite de cele din România, dar au forța de muncă pe care o pot antrena în aceste investiții.

 

Deci foarte foarte mult pleacă de la educație. Și aici, în colaborare cu Ministerul educației, va trebui să găsim acele politici care să stimuleze educația în domeniul digital, formarea de competențe și de trasee de carieră, dar pornind din școala generală.”


În același context, ministrul s-a referit la digitalizarea companiilor:


„Și aici la fel, sunt două componente. Una se referă la partea de instrumente și companiile ar trebui ajutate să beneficieze de instrumente, iar cea de-a doua este partea de incluziune, de atragere în spațiul digital.


Și sunt țări care au procedat așa: au creat condițiile și au găsit instrumente pentru a include în spațiul digital firmele. Pur și simplu, prin organizarea unor rețele naționale de furnizori de cursuri de digitalizare.”


L-am întrebat pe ministrul responsabil cu digitalizarea cum va putea profita România de prezența la București a cyber-centrului european.


„Eu consider că lucrurile vor veni natural. România nu trebuie decât să-și îndeplinească obligațiile pe care le are pentru organizarea acestui centru, dar semnalele pe care le primim din mediu sunt încurajatoare. Sunt companii mari de cyber-security care intenționează să-și mărească prezența la București. Eu sunt sigur că asta va duce la includerea în programele de facultate sau master a unor tematici legate de cyber, și cred că doar prin prezența la București centrul ăsta va crea o efervescență.”


Partea I a interviului - Ministrul digitalizării: Vrem să susținem domenii de nișă care vor crea în România valoare ridicată

Partea a II-a a interviului - Priorități PNRR digital: administrarea datelor și recuperarea întârzierilor