Ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Claudiu Năsui, a avut joi o întrevedere cu ministrul Afacerilor Externe și Comerțului din Ungaria, Péter Szijjártó.

"Dialogul s-a concentrat asupra stadiului și perspectivelor dezvoltării relațiilor economice dintre România și Ungaria, în contextul recuperării economice de după pandemie și al interesului reciproc pentru susținerea unui climat de afaceri favorabil pentru companiile din cele două țări", transmite Ministerul Economiei printr-un comunicat de presă.

Cei doi miniștri au apreciat dinamica relațiilor economice dintre România și Ungaria, cu schimburi comerciale anuale ce depășesc 9 mld. de euro. Ungaria este a 4-a piață ca mărime pentru exporturile românești și a 3-a sursă a importurilor românești. 

De asemenea, au investit în România peste 14.000 companii din Ungaria, cu un capital social ce totalizează circa 1,4 miliarde de euro. Pe de altă parte, 7.700 companii românești au investiții în Ungaria în valoare totală de cca. 278 milioane euro.

Pe parcursul discuției au fost prezentate programele acordate de cele două țări pentru sprijinirea mediului de afaceri în vederea depășirii crizei economice provocate de pandemie, cu accent pe cele menite să conserve locurile de muncă și să crească competitivitatea companiilor în mediul internațional de investiții.

Ministrul Năsui și-a exprimat determinarea de a facilita în continuare accesul investitorilor maghiari pe piața românească prin accelerarea debirocratizării și asigurarea unui cadru legislativ predictibil, favorabil inițiativelor antrenoprenoriale, fiind deschis la un dialog cu reprezentanții investitorilor în vederea identificării și apoi a rezolvării unor eventuale probleme birocratice/administrative ce îngreunează dezvoltarea afacerilor în țara noastră.

În context, cei doi demnitari au agreat să sprijine demersul început în vederea înființării unei camere de comerț bilaterale la Budapesta, prin transformarea organizației de afaceri româno-ungare existente, RoCham.

Cei doi oficiali au convenit continuarea dialogului cu ocazia Comisiei Mixte Interguvernamentale de Cooperare Economică, co-prezidată de cei doi miniștri, eveniment planificat în perioada 8-9 aprilie 2021, la Budapesta.