Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a declarat, într-un interviu pentru AGERPRES, că digitalizarea este cheia absorbției fondurilor europene alocate României pentru următorii ani.

Întrebat care este cel mai mare pericol pentru economia României, ministrul a spus că în contextul în care România are alocate 90 de miliarde de euro din partea UE, cel mai mare risc este ca România să nu îi poată absorbi.

El s-a referit la digitalizare ca la o posibilă soluție.

„Eu cred că sunt foarte mulți bani care vor veni în perioada următoare de la Uniunea Europeană. Vorbim de 80 de miliarde, încă 4 miliarde a anunțat premierul prin programul SURE, și încă 6 miliarde prin Fondul de Modernizare. Deci vorbim de 90 de miliarde de euro. Pericolul cel mare pe care îl văd eu este să nu avem capacitatea administrativă, să nu ne putem organiza astfel încât să putem absorbi acești bani.”

Popescu dat exemplu procedura de aplicare pentru granturile pentru IMM gestionate de ministerul pe care îl conduce.

„Am pornit aici, la nivelul ministerului, acest program-pilot prin care vrem să digitalizăm totul și am digitalizat acordarea granturilor pentru întreprinderile mici și mijlocii. Cred că un program de genul ăsta trebuie extins pentru toate absolut toate fondurile europene. În momentul în care reușim să finalizăm o digitalizare de genul ăsta, nu vor mai fi probleme cu absorbția fondurilor europene. Pentru că, dacă nu vom reuși să aducem acești bani în exercițiul financiar în perioada care ni s-as spus că-i putem accesa - și pe Planul de Reziliență vorbim de până în 2024, deci e și mai strânsă perioada - e clar că economia va avea de suferit. Deci e un challenge pe care trebuie să ni-l asumăm și trebuie să facem acest lucru.”

Ministrul spune că platforma de aplicare pentru granturi va fi folosită și pentru alte programe, precum ElectricUp, dedicat domeniului HORECA.