Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat, miercuri, că nu există probleme cu intrarea sau cu aprovizionarea de gaze naturale în acest moment, informează Agerpres.

"Înmagazinarea în depozite pentru iarnă a depășit cu mult graficul asumat. La 1 septembrie ar fi trebuit să avem 57% din capacitatea de depozitare totală a depozitelor din România. Suntem deja la 70%. Estimăm că, probabil, în cursul lunii septembrie, vom ajunge la acei 80% minim și continuăm să înmagazinăm. Fluxurile de intrare de gaze naturale în România sunt în parametrii normali. Nu există probleme cu intrarea sau cu aprovizionarea cu gaze naturale în acest moment. Sigur, pot să existe situații punctuale în piață care ar trebui sesizate și, evident, cei care trebuie să vegheze asupra pieței de gaze naturale să ia decizii de verificare", a afirmat Popescu, la începutul ședinței de Guvern.

El a amintit că a transmis la începutul săptămânii raportul cu privire la investițiile din domeniul energetic solicitat de premier și a menționat că, în prezent, se face evaluarea proiectelor depuse prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

"Suntem bucuroși să avem foarte multe proiecte depuse. Practic, a fost dublat numărul de proiecte față de evaluarea inițială a anvelopei financiare, de 500 de milioane de euro, sunt peste un miliard de euro depuse, suntem în evaluare și suntem convinși că acel apel de proiecte va avea succes. La sfârșitul acestui an, vrem să demarăm, împreună cu Ministerul Agriculturii, cu Agenția de Investiții în Agricultură, acel proiect pentru agricultură, acele fonduri destinate industriei alimentare și celor din agricultură. Lucrăm la caietele de sarcini", a explicat ministrul.

Popescu a îndemnat municipalitățile să participe la apelul de proiecte destinat unităților administrativ-teritoriale.

"Avem în continuare în lansare programul de producere a energiei electrice și termice în cogenerare pentru UAT-uri - 380 de milioane de euro la dispoziția UAT-urilor. Până acum avem un singur proiect depus, este principiul 'primul venit, primul servit'. Am prelungit cu la o lună termenul, la solicitarea Asociației Municipiilor. Avem doar proiectul depus de către municipalitatea Constanța, care va intra în evaluare, și pe această cale fac apel către municipalitățile care doresc să participe la acest apel să-și finalizeze studiile de fezabilitate și să poată să participe la acest call de proiecte foarte important pentru a asigura o eficiență a producerii energiei electrice și termice în cogenerare", a adăugat ministrul Energiei. 

Și premierul Nicolae Ciucă a declarat la începutul ședinței de Guvern că, în momentul de față, se înmagazinează gaze în depozitele proprii și s-a reușit atingerea unui procent de 70%.

"Sunt convins că, așa cum ne-am asumat, prin demersurile pe care Ministerul Energiei continuă să le facă, vom avea garanția unei aprovizionări continue în perioada următoare și putem în felul acesta să transmitem un mesaj cât se poate de clar că, pentru cetățenii țării noastre, pentru economia românească, avem cantitățile de gaz necesare să putem să trecem iarna dintre anii 2022 - 2023", a spus premierul.